Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №277 від 01.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відкриття

Містерія Басового Кута

Містерія Басового Кута

Козаки проводили ритуальний обряд на місці язичницького жертовника, знайденого біля озера

Днями озеро Басів Кут, що в Рівному, потрапило в центр уваги мешканців області. Адже неподалік водойми археологи виявили жертовну яму наших пращурів-язичників, які п’ять тисяч років тому (!) проводили на цьому місці ритуальні дійства. А нещодавно козаки Рівненської школи бойового гопака “Сварог”, федерації бойового мистецтва “Спас” та Дубровицької школи бойового гопака здійснювали тут... обрядове купання!

Ще раніше люди казали, що енергетика біля озера Басів Кут - особлива. Тут і йогою займаються, і медитують, чи просто гуляють, підзаряджаючись енергією. Хтось скаже, що дивного в цьому нічого немає: адже тут і краєвид гарний, і повітря, відносно, не загазоване. Але якщо вже навіть з Дубровиці їдуть у Рівне, аби здійснити ритуальний обряд купання саме в озері Басів Кут, а не деінде, значить, місцина тут таки особлива...

За словами тренера Дубровицької школи бойового гопака Петра ВЕЛІНЦЯ, у ніч на Водохреще козаки дружно зібралися біля озера. Було темно, дув холодний вітер, на небі виднілися зорі. Ніхто з рівнян, мабуть, і не здогадувався, яке таїнство відбувалося у місті в ту ніч!

Чоловіки привіталися з природними стихіями, занурилися у воду... Просили у Всевишнього здоров’я та життєвої енергії, відчуття єдності з природою та Творцем буття (усіх подробиць не розкривали - авт.).

- Такого енергетичного заряду, як біля озера, ми ще не отримували, - розповідає чоловік. - Особлива тут аура. Варто навіть їхати сюди за десятки кілометрів, аби набратися життєдайних сил.

Атож! Ще п’ять тисяч років тому на цьому ж місці, неподалік озера Басів Кут (якого в той час іще не було), наші предки, найімовірніше, здійснювали язичницькі жертвоприношення. Отже, духовний портал було відкрито дуже-дуже давно.

Рівненські археологи натрапили на залишки жертовної ями, в якій були знайдені кістяк бика та череп тура. На цьому місці, напевно, проводили ритуальні дійства - задобрювали богів. А поряд лежали прикраси зі слонової кістки, крем’яні наконечники стріл, уламки посуду.

За словами директора Рівненської філії охоронної археологічної служби України Богдана ПРИЩЕПИ, всі знайдені речі тепер опрацьовують. Через кілька місяців їх можна буде побачити у краєзнавчому музеї.

Між іншим, якщо повернутися на п’ять тисяч років назад, то побачимо на місці Басового Кута густі ліси. Неподалік текла річка. Клімат був холоднішим, але сухішим.

До слова, пан Велінець зазначив, що незабаром його учні будуть учитися ходити по склу та розпечених жаринах. Це вміли робити наші предки. Можливо, продемонструють рівнянам ці вправи для зміцнення волі. І, як не дивно, хочуть зробити це саме біля озера Басів Кут.

01.02.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 01.02.2007p. 
На головну сторінку