Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №913 від 16.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Цибуля за ціною бананів

Цибуля за ціною бананів

Наше народне господарство все більше нагадує фантастичне кіно, бо в ній (економіці) все більше і більше дивацтв. Одне з них ми можемо побачити на прилавках продовольчих магазинів. Звичайна ріпчаста цибуля, яка росте ледве не на усіх городах коштує сьогодні приблизно стільки, скільки еквадорські банани і дорожче за мароканські апельсини. Для того, щоб зрозуміти чому, варто для початку зрозуміти загальну ситуацію з цінами:

За даними Головного управління статистики в Рівненській області:

Індекс споживчих цін у квітні 2019р. порівняно з попереднім місяцем по області становив 100,7%, по Україні – 101%.

На споживчому ринку області у квітні 2019р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1%. Найбільше подорожчали овочі (на 11,9%), зокрема, капуста білокачанна – на 42,8%, цибуля – на 27,6%, морква – на 13,6%, буряк – на 10%, картопля – на 5,5%. На 2,6–0,2% зросли ціни на маргарин та інші рослинні жири, свинину, хліб, сметану, сири, яловичину, макаронні вироби, кондитерські вироби з борошна, олію соняшникову, цукор, рибу та продукти з риби, кондитерські вироби з цукру, шоколад, безалкогольні напої, рис, м’ясо птиці, кисломолочну продукцію. Водночас на 15% подешевшали яйця, на 0,7–0,1% – молоко, масло, сало, фрукти, інші продукти переробки зернових.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,2%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 2,1% та алкогольних напоїв – на 0,3%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% відбулося головним чином за рахунок підвищення тарифів та цін на утримання будинків та прибудинкових територій – на 2,4%, водопостачання – на 1,7%, каналізацію – на 1,6%, утримання та ремонт житла – на 1,2%.

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 0,2%, що пов’язано з подорожчанням амбулаторних послуг на 0,6% та фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання – на 0,1%.

Зростання цін на транспорт у цілому на 0,8% зумовлено подорожчанням палива та мастил на 2,4% та проїзду в залізничному пасажирському транспорті – на 0,5%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 1,1%, що пов’язано з подорожчанням мобільного зв’язку на 3,1%.

Тобто, городина: капуста, цибуля, морква, буряк та картопля стали лідерами подорожчання в квітні. І це не дивно, тому що ми маємо справу з одним з див нашого народного господарства, а саме - в повернені до часів натурального господарства. Тоді, в ранньому середньовіччі, кожне село забезпечувало себе всім необхідним. Сьогодні ситуація трохи краща і не ходять наші люди у домотканому одязі, але з нашими традиційними продуктами харчування в нас ну просто біда. Точніше не так. Їх вирощують переважно люди на своїх городах, але не маючи можливості їх якісно зберігати, вже на весні капусту, моркву та цибулю потрібно імпортувати, а це зовсім інші ціни, тим більше, що ці овочі завозяться до нас з більш розвинених країн, де ціна 1 євро за кілограм цибулі нікого не дивує. Тобто, маючи можливість забезпечити себе овочами, ми, через відсутність будь-якої державної політики в галузі розвитку цього напрямку сільського господарства, ставимо себе в повну залежність від іноземних фермерів, даємо їм можливість заробити на і без того небагатих українцях.

Диво… Можна задати питання - куди ділися численні овощесховища та продовольчі бази, де колись зберігались ці самі овочі та фрукти, де переробні заводи, які робили соки, овочеві консерви й іншу продукцію, яку потім продавали ледве не по всьому світу. Їх майже немає, а великі агрохолдинги не зацікавленні вирощувати картоплю чи моркву. Так що маємо ми цибулю за ціною бананів.

16.05.2019Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2019p. 
На головну сторінку