Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №913 від 22.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Як купити квартиру в іпотеку і не виявитися у фінансовій ямі

Іпотека - це відмінний фінансовий інструмент, який дозволяє вирішити проблему відсутності або нестачі квадратних метрів. Якщо підійти до її оформлення з розумом, вона не вдарить по сімейному бюджету. Є кілька іпотечних секретів, знаючи які, ви зможете придбати квартиру і не віддавати за неї щомісяця вагому частину свого заробітку.

Солідний перший внесок

Чим більше грошей ви зможете накопичити до покупки житла, тим нижче буде загальна сума переплати, і менше - щомісячні платежі. Якщо квартира потрібна не екстрено, то краще відстрочити покупку хоча б на півроку, а за цей час зібрати максимально великий перший внесок.

Порівняйте: якщо протягом шести місяців вносити по 10 тисяч гривень на ощадний рахунок, накопичиться 60. Якщо таку ж суму віддавати в якості щомісячного платежу, основна частина коштів піде на погашення відсотків (60-80%). В результаті гроші будуть витрачені неефективно. Крім того, чим меншою буде запитувана у банку сума, тим м'якше виявляться умови кредитування, в тому числі і термін іпотеки. Це другий секрет.

Іпотека - один раз і на все життя?

Кредит на купівлю нерухомості, взятий на двадцять п'ять чи тридцять років, не тільки стане витягати гроші з сімейного гаманця (адже більша частина коштів буде йти на погашення відсотка, а не самого боргу), але і буде обтяжувати домочадців морально. Бути належним велику суму на протязі довгого терміну не подобається нікому, це пригнічує. Крім того, невідомо, як буде обстоять фінансова ситуація в сім'ї через пару десятиліть. Довгострокові плани неактуальні навіть для людей, які працюють на державній посаді, оскільки від звільнення або пониження в посаді ніхто не застрахований.

Оптимальний термін кредитування - 5-10 років. Вибудувати плани на такий життєвий проміжок простіше. І переплата по іпотеці буде не дуже великий. Та й квартиру можна буде поміняти, а не проживати в ній все життя.

Варто підстрахуватися

Щоб не опинитися в борговій ямі з уже взятої іпотекою (після втрати роботи або в разі непередбачених витрат), краще завжди мати заощадження в розмірі двох або трьох кредитних платежів. При цьому варто домовитися з домочадцями, що ці гроші недоторканні, і витрачати їх на інші потреби родина не буде. Можна оформити вклад у банку і отримувати приємний бонус у вигляді відсотків.

Щоб іпотека не стала тягарем, щомісячні платежі повинні становити не більше 40% від загального розміру сімейного бюджету. В ідеалі - тільки п'яту частину. Ще одне мірило адекватності платежу - його зіставлення з вартістю оренди квартири (з аналогічною кількістю кімнат) в вашому місті. Якщо за однушку просять 10 тисяч, то і іпотека не повинна в місяць забирати більше. Вважається, що так буде морально простіше для тих, хто виступає проти кредитів, але в силу обставин змушений їх брати: краще платити цю суму за власне житло, ніж віддавати чужим людям.

Страхувати квартиру і життя позичальника - умова в більшості випадків необов'язкове. Однак краще витратити гроші на страховку, ніж ризикувати залишитися у великих боргах в разі форс-мажору. До речі, банки можуть знижувати процентну ставку (на 1-2%) для відповідальних клієнтів, які захищають себе і майно від непередбачених ситуацій. Сума буде дорівнює вартості страхового поліса, заощадити, найімовірніше, не вийде. Але ризики будуть мінімізовані.

Менше вкладень - комфортніше життя

Купувати в іпотеку краще не вторинне житло, а нове. Це доцільно з точки зору додаткових вкладень. Ремонт в квартирі робити потрібно в будь-якому випадку, але в новобудові завдання вирішується простіше і не вимагає глобальних витрат (стіни і підлоги рівні, комунікації сучасні, пластикові вікна вже встановлені). Новобудови медисон гарденс цена отзыв можуть пропонуватися з дизайнерським планом, який залишиться лише втілити в життя (не потрібно займатися розробкою інтер'єру, витрачати гроші на дизайнера).

Крім того, нова квартира не зажадає глобального ремонту 5-10 років. Це означає, що додаткових витрат (наприклад, на заміну стояків, вікон, електропроводки) не буде. А для сім'ї, яка обтяжена іпотекою, кожен рубль на рахунку.

Якщо ви хочете купити квартиру в Києві, звертайтеся до нас. Ми можемо запропонувати нові квартири за вигідними цінами.

22.05.2019



Рівне-Ракурс №10 від 22.05.2019p. 
На головну сторінку