Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №915 від 30.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що треба знати про шкідників та хвороби суниці

Що треба знати про шкідників та хвороби суниці

Посадивши в саду суницю або полуницю, ми з нетерпінням очікуємо смачного врожаю. Але раптом ми виявляємо, що листочки суниці згорнулися, проїдені або затягнуті павутиною, а ягідки стемніли і скулилися або ж покриті дивним нальотом. 

Що ж робити? Як урятувати врожай? 

Шкідники суниці

Існує велика кількість комах, що нещадно ушкоджує ягоди й кущі суниці садової. Профілактику від комах потрібно проводити в період вегетації - до того, як рослина почне квітувати і після збору останнього врожаю.

Сунична нематода

Маленькі черв’яки довжиною 0,5-1 мм. Ознаками появи є скручені молоді листики суниці й деформовані, укорочені черешки, сама рослина стає тендітною і ламкою. 

Може проявлятися також стовщенням і розростанням стебел, міжвузлій («цвітна капуста»).

Уражені нематодою рослини практично не плодоносять, а якщо ягідки і є, вони деформовані та дрібні. Украй небезпечний шкідник, тому що дуже швидко розмножується.

Боротися з суничної нематодою необхідно в першу чергу профілактично: відбирайте для посадки тільки здорову розсаду, безпосередньо перед посадкою її необхідно рясно змочити гарячою, близько 46°С, водою протягом 10 хвилин, а потім відразу максимально холодною водою - 15 хвилин. 

Висаджувати суницю на старе місце, де вона вже росла, треба не раніше, ніж через 7 років, тому що шкідники довго живуть у землі. Кущики оточуються канавками, заповненими вапном.

Рослини навіть із першими ознаками поразки потрібно негайно викопати і спалити.

Суничний кліщ

Це один з найнебезпечніших шкідників садової суниці, що ушкоджує листя рослини. Узимку самки кліща живуть біля основи черешків листиків і вже з ранньої весни починають відкладати яйця на листя суниці садової, що ще не розгорнулося, висмоктуючи з нього клітинний сік. Листочки стають зморшкуватими і маслянистими, а ягоди дуже дрібнесенькими. Якщо з суничним кліщем не боротися, він розселиться по всій плантації і знищить рослини повністю.

Для боротьби з суничним кліщем рослини перед посадкою обов’язково знешкоджуємо, прогріваючи в гарячій, близько 46°С, воді 15 хвилин і промивши наступних 15 хвилин, просушуємо кілька годин у темному приміщенні. Уже заражені кущі з приходом весни після появи зелених листиків обробляємо препаратом «Сірка колоїдна» або «Карбофос». 

Приблизно за 10 днів до того, як суниця почне квітувати, проводимо другу обробку, використовуючи препарат «Неорон». Якщо суниця уражена кліщем сильно, рослини необхідно скосити, надалі видаливши з ділянки. 

Павутинний кліщ 

Обплутує листя суниці садової павутиною, через що воно починає жовтіти й засихає. Найбільш ефективний метод боротьби з павутинним кліщем - це обприскування суничних кущів розчином карбофоса. Обприскування потрібно зробити після останнього збору ягід. Після обприскування щільно закриваємо плантацію плівкою, зняти яку можна через три години. Використовуючи цей же метод можна успішно боротися з білокрилками, довгоносиком і суничним жуком. Якщо павутинним кліщем ушкоджено понад 80% рослини, після останнього збору ягід самі рослини, обов’язково потрібно скосити. Зробити це необхідно до 15 серпня, щоб кущики зуміли сформувати крону листя до настання холодів.

Попелиця

Для боротьби з попелицею очистіть кілька головок часнику і, заливши їх 3 л води (максимально холодною), настоюйте близько тижня. Приготовленим часниковим розчином, використовуючи пульверизатор, потрібно обробити кущі садової суниці, які постраждали від нападу шкідників.

Оси

Щоб не дати поласувати вашою суницею осам, розставте навколо грядки баночки з солодким компотом, це відволіче комах.

Хвороби суниці

Фузаріозне і фітофторозне зів’янення

Перші ознаки фузаріозного зів’янення - некрози, що з’являються по краєчках листя рослини, поступове буравлення листя і черешків з наступним їхнім відмиранням. При фітофторозному зів’яненні осьовий циліндр рослини червоніє, хворі рослини спізнюються в розвитку, а їхнє листя здобуває сіруватий відтінок і стає чашоподібним. Поступово починає відмирати мичкувате коріння рослини. 

Щоб не допустити фузаріозного або фітофторозного зів’янення, насамперед дотримуйтеся агротехніки: не тримайте суницю на одному місці понад 4 років (патогенні види роду Fusarium з віком накопичуються в ґрунті на коріннях рослин), закладаючи грядки, використовуйте лише здоровий посадковий матеріал. Перед посадкою змочіть корінці рослин у розчинах біопрепаратів: гумата К (концентрація 15 г/л) і агата 25к (концентрація 7 г/л). Всі уражені рослини негайно знищуйте.

Борошниста роса

Хвороба, здатна вразити всі надземні частини куща садової суниці. Уражене листя суниці садової скручується човником, поступово стаючи фіолетовим, з борошнистим нальотом. При розвитку борошнистої роси в період цвітіння суниці не відбувається нормального запилення, а самі плоди стають виродливими, покриваючись нальотом, і мають грибний присмак і запах. 

Боротьба з борошняною росою зводиться до обприскування (до цвітіння і після збору ягід) плантацій мідно-мильною емульсією, що складається з: 15 л води, по 30 г мила, азоцену і мідного купоросу й 15 г «Топаза».

Сіра гниль

Грибкове захворювання суниці садової, здатне погубити до 80% плодів! На ягодах суниці виникають нерозм’якшені цятки, що швидко ростуть, ясно-коричневі за кольором з пухнастим нальотом. Уражені гниллю ягоди сохнуть і поступово муміфікуються. У цей час листя рослини покривається великими розпливчастими плямами бурого або темно-сірого кольору, а плодоніжки і зав’язі сохнуть.

Для боротьби із захворюванням потрібно знищувати всі захворілі рослини, вчасно забирати ягоди, дотримуватися сівозміни і не допускати росту бур’янів. Коли плоди спіють, мульчуйте ґрунт чистою, попередньо здрібненою соломою або хвоєю сосни. До початку періоду вегетації проведіть обприскування суничних посадок 2-4% бордоською рідиною, а зібравши ягоди - азоценом.

Бура плямистість листя 

Листочки і чашолистки суцільно покриваються плямами коричневого відтінку, поступово вони зливаються, лист швидко жовтіє й відмирає. Дуже небезпечна хвороба, що може привести до швидкої загибелі цілих рядів рослин.

Біла плямистість листя 

Хвороба суниці садової, ознаками якої є крапкові пурпурні й бурі плями, що з’являються на листочках рослин. 

Грибкові захворювання листя часто зустрічаються на старих плантаціях, де накопичилися збудники хвороб. 

Для боротьби з цими грибковими захворюваннями на початку весни, відразу після танення снігу, очистіть грядки від старого листя і як тільки з’являться молоді листочки суниці садової, обприскайте їх 2-4%-вою бордоською рідиною. Ефективним є обприскування у весняний період, поки листя відростає, препаратами фалькон, еупарен, метаксил, ридоміл, восени суницю обприскують препаратом ордан. 

Що робити

• Дотримуйтеся заходів профілактики при посадці суниці й догляді за нею, обробляйте землю, корені рослини перед посадкою й уже посаджені рослини.

• Купуйте рослини в розплідниках, а не з рук.

• Частіше переносьте суничні грядки на інше місце, де до цього не росли розоцвітні.

• Висапуйте бур’яни, які часто також піддані суничним шкідникам, годують їх і сприяють розмноженню.

• І навпаки, саджайте поруч із грядками культури, що відволікають і відлякують шкідників та збагачують землю, наприклад, люпин.

Пам’ятайте, якщо ви не встежили і хвороба вже виявилася, упоратися з нею буде набагато важче, чим провести профілактичні заходи. Ви можете втратити весь урожай!

30.05.2019



Рівне-Ракурс №10 від 30.05.2019p. 
На головну сторінку