Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №915 від 30.05.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька практичних порад, як позбутися накипу в чайнику

Кілька практичних порад, як позбутися накипу в чайнику

Накипом називають твердий наліт магнію і карбонатів кальцію, що утворюється на внутрішній стінці чайника. Причина появи такого нальоту - часте кип’ятіння та нагрівання води, котра, особливо з міського водопроводу, зовсім не радує своєю хімічною таблицею речовин, що й містяться в ній.

Напевно, кожна господарка хоч раз у житті зіштовхувалася з такою проблемою. Безумовно, неприємний наліт не радує та викликає цілком логічне бажання його позбутися. Виявляється, існує кілька досить доступних у домашніх умовах способів позбутися накипу в чайнику, при цьому не наносячи шкоди самому чайнику або іншому посуду.

І господарки, і хіміки в цьому питанні сходяться в одному - кращий спосіб впливати на твердий шар накипу за допомогою кислоти.

Ось кілька недорогих, але практичних порад, які може застосовувати будь-яка господарка без істотних витрат.

Усі знають, що таке лимонна кислота. Отже, візьміть 1-2 пакетики (залежно від кількості накипу), усипте в холодну воду і скип’ятіть чайник. Після того, як він трохи відстоїться, вилийте воду з лимонною кислотою, прополощіть і залийте нову воду, яку так само скип’ятіть до виключення залишків кислоти в чайнику.

Також усім знайомий оцет і сода харчова. У вже наповнений водою чайник потрібно всипати 1 столову ложку соди і прокип’ятити близько півгодини. Потім воду злити й знову наповнити чайник водою, усипати 1 столову ложку лимонної кислоти і так само прокип’ятити. Злити, як у попередні рази, і налити знову воду в чайник, додати туди півсклянки оцту і прокип’ятити ще близько півгодини. Цей спосіб гарний для того посуду, котрий за довгий час придбав конкретний шар накипу, що навіть не відлущується пластинками. Що стосується етапу очищення з оцтом, то оцтова есенція повинна бути 70%, а її об’єм готуємо з розрахунку 60 мл на один літр води. Такий розчин необхідно тримати в чайнику, підтримуючи його в гарячому стані протягом 8-10 годин. Після чого, за допомогою мийного засобу, добре промити посуд.

Знову ж позбутися накипу в чайнику допоможе питна сода, яку потрібно додати у вже киплячу воду з розрахунку 2,5 ложки на один літр води. Після чого злити цей розчин, залити знову чисту воду, додати оцет (приблизно, півсклянки на 4 літри води) і прокип’ятити ще хвилин 20.

Ну і звичайно ж, не забувайте після будь-якої процедури з очищення чайника або будь-якого іншого посуду від накипу, ретельно промивати посуд.

Ще одна невелика порада господарці на замітку: якщо ваш посуд стемнів зсередини, проваріть в ньому шкірку від груш або яблук. Така процедура дозволить каструлям або чайнику придбати первісний блиск і втрачений колір, а так само позбавить накипу.

30.05.2019



Рівне-Ракурс №10 від 30.05.2019p. 
На головну сторінку