Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №917 від 14.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

На що треба звернути увагу купуючи чай. Сорти, вигляд, особливості пакування

На що треба звернути увагу купуючи чай. Сорти, вигляд, особливості пакування

Як вибрати чай? Які корисні властивості чаїв і які сорти чаю підходять при підвищеному тиску, а які допомагають худнути? Чому не варто пити чаї з молоком, як англійці? Де купувати чай, щоб не проколотися з якістю?

Чай - це напій з листя чайного куща і тільки його. Про чорний і зелений чай знають усі. Але є ще червоні чаї, білий, жовтий, улун, пуер... Ці дивні слова прийшли до нас з Китаю - країни, котрій чайні майстри рішуче віддають перевагу. Мало хто знає також, що чай різних кольорів одержують часом з того самого куща - питання в обробці.

Звичний нам чай - чорний байховий. Це чаїнки, отримані з бруньок та верхнього листя. Спочатку їх зав’ялюють - щоб листя стало еластичним, а його сік більше в’язким. Потім скручують - щоб виділився сік і почалася його ферментація, тобто бродіння й окислювання чайного соку. Цей процес може йти від 45 хвилин до декількох годин. Чим коротша ферментація, тим легшим буде смак напою, тоншим аромат і світлішим настій. Щоб зупинити ферментацію, чаї швидко висушують при високій температурі, залишивши вологи не більше 5%.

Сорти

Те, що у нас називається чорним чаєм, у Китаї вважають червоним. А чорний для них - це пуер, сильно ферментований чай, який отримують, сполучаючи пропарювання й ферментацію. Це єдиний вид чаю, якому вік іде на користь як вину: змінюється на краще його смак і аромат. За 100 г хунаньського пуеру 80-літньої витримки в Москві просять від 98 тисяч рублів (майже 25 тис. гривень).

Зелений чай не зав’ялюють і не ферментують - чайне листя тільки пропарюють гарячою парою, підсушують, потім скручують і сушать остаточно.

Ще китайці придумали унікальний бірюзовий чай - оолонг, або улун. Він готується складніше інших. Після підв’ялювання чайне листя струшують, перерозподіляючи вологу, прогрівають, прожарюють і скручують. Потім цей цикл повторюють. Південні улуни ближче до зелених чаїв, а північні - до червоного. Також у Китаї розрізняють білий неферментований чай - його смак ніжніший та м’якший зеленого. І жовтий чай - готується майже як зелений, але перед сушінням томиться в закритому обсязі. Це один з найдорожчих сортів чаю, настільки унікальний, що один час його навіть забороняли вивозити з країни.

Строк придатності

Зелені сорти зазвичай збирають навесні, червоні - влітку, а більшість улунів - восени. «Зелений чай - чим свіжіший, тим краще, - говорить Вадим Шовкопряд, чайний майстер співтовариства Yogastan. - Червоний і улуни гарні два-три роки, а пуери можуть бути й 30-літніми».

Строк придатності встановлюється з моменту фасування, а не вироблення. Але не варто побоюватися, що чай роками лежить на складах, перш ніж потрапити в пачку. «Довго зберігати чай невигідно, його закуповують на сезон і відразу фасують, - розповідає Ліана Купалба, начальник лабораторії Московської чайної фабрики. - До того ж якісно вироблені чаї можуть зберігатися набагато довше зазначеного строку, не втрачаючи смаку й аромату».

Якість

Цілий лист або різаний, дрібний або великий - це не показник якості чаю. «Цейлонський високогірний чай - дрібний і слабко скручений, але він надзвичайно ароматний, - наводить приклад Ліана Купалба. - Кенійський чай, гранульований з дрібного листя, смачніше їх же крупнолистових чаїв». Ціна, на жаль, теж далеко не завжди відповідає якості.

Титестери радять орієнтуватися за трьома головними ознаками. Чаїнки в пачці повинні бути однорідними, скрученими. Чаїнки після заварювання - м’якими й одного кольору. Настій - прозорим.

А ось квіткові пелюстки й шматочки фруктів - привід насторожитися. «Для ароматизації зазвичай беруть чайну сировину невисокої якості, - попереджає Вадим Шовкопряд. - Я особисто проти будь-яких добавок. Смак гарного чаю не має потреби в поліпшенні».

Позначення

Чай краще купувати на вагу в спеціалізованих магазинах, де господарі ручаються за його якість. Але можна й у супермаркетах, якщо запам’ятати, що означають кілька абревіатур на імпортному чаї та уважно розглянути упаковку. ОР - молоде цільне листя. B (broken) - вказівка на те, що лист різаний (на якість це не впливає). Позначення трохи відрізняються для індійського і цейлонського чаїв. ВОР - різаний індійський чай і крупний цейлонський. Той же крупний з Індії - просто ОР. Літери Т (типсовий), G (golden) і F (flowery) на початку абревіатури ставлять, якщо в чай додані бруньки. Це безсумнівні ознаки високого сорту. Але F наприкінці абревіатури означає дрібну фракцію чайного листа (fannings) - те, що йде в чайні пакетики.

На цейлонському чаї повинна бути печатка з левом і позначка Packed in Sri-Lanka, а на індійському - малюнок дівчини з кошиком чаю і назва фірми-виробника. На пачці китайського чаю повинно бути тільки «Національна експортно-імпортна компанія чаю».

Властивості

Яких тільки чудодійних властивостей не приписують чаю: він і зуби від карієсу захищає, і серце зміцнює, і сприяє схудненню.

Дієтологи стверджують, що у чаї багато антиоксидантів. Але не треба вживати його більше 3 чашок на день. Як і кава, він містить кофеїн, що тонізує й збезводнює організм. У спеку мінералка допомагає краще».

Чай часто використовують при застуді, головному болі, але він приносить лише тимчасове полегшення. З лимоном при застуді він корисний не більше чим будь-яке кисле тепле питво. При головному болі він виручить, якщо хворобливі відчуття викликані низьким тиском, а дубильні речовини дійсно мають в’язку та антибактеріальну дію. Але це лише підручний засіб, що не замінює лікування.

На чай як засіб схуднення дивляться по-різному.

Зелений чай поліпшує перетравлення й прискорює метаболізм, а чорний придушує апетит, збільшує рухову активність і спалює калорії. Але неможливо схуднути без дієти, попиваючи чайок і не змінюючи звичного харчування. Будь-які обіцянки схуднення на пачці з чаєм - це рекламний виверт.

Несподіване відкриття зробили німецькі кардіологи з медичного центру при Університеті Берліна. За допомогою ультразвуку вони зафіксували: чорний чай розширює судини й поліпшує кровообіг, але якщо додати в нього молоко - ефект зникає. Швидше за все, справа в казеїні: цей молочний білок придушує дію катехіну - речовини, що міститься в чаї та розширює судини. Якщо чай без молока для вас не чай, дослідники радять замінити коров’яче молоко мигдальним або соєвим - у ньому казеїну немає.

14.06.2019



Рівне-Ракурс №10 від 14.06.2019p. 
На головну сторінку