Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №917 від 14.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Абрикоси оздоровлюють та подовжують життя

Абрикоси оздоровлюють та подовжують життя

Плоди абрикоса привертають не тільки своїм виглядом і смаком, а й поживністю та цілющими властивостями. Їх споживають як у свіжому вигляді, так і в сушеному, з них готують варення, джеми, соки, компоти, киселі тощо.

Абрикоси містять цукри (10,5%), інулін, лимонну, винну й яблучну кислоти, дубильні речовини, крохмаль, вітаміни групи В, С, Н, Е, Р, провітамін А, залізо, срібло, фосфор, йод тощо. Крім того, в абрикосах є пектин, здатний виводити з організму токсичні продукти обміну й холестерин. На думку індійських і пакистанських дослідників, споживання в їжу абрикосів і продуктів їх переробки сприяє подовженню життя. Спостереження за харчуванням жителів індійської долини Хунза в Гімалаях, де середня тривалість життя становить 85-90 років, показало, що в них серед харчових продуктів головне місце займають абрикоси.

Плоди здоров’я

Плоди абрикоса сприятливо впливають на процес кровотворення, що особливо важливо для тих, хто страждає від анемії. А завдяки великому вмісту магнію, швидко й надовго усувають підвищений артеріальний тиск. Тому в разі гіпертонії в сезон дозрівання абрикосів рекомендують їсти їх якомога більше. Крім того, споживання абрикосів поліпшує пам’ять, підвищує працездатність мозку, розширює церебральні судини. Кількість калію в цих плодах значно більша, ніж в інших фруктах та овочах. А оскільки калій є регулятором роботи серцевого м’яза, то абрикоси в будь-якому вигляді дуже корисні для тих, хто має проблеми з серцем. Особливо помітно позитивну дію кураги, урюку та свіжих абрикосів на хворих з хронічною серцевою недостатністю.

До того ж абрикоси мають сечогінні властивості, тому їх застосовують у разі захворювань нирок. Вагітним за токсикозу, набряків та гіпертонії їх рекомендовано в першу чергу.

Треба зазначити, що найбільш корисні свіжі та сушені абрикоси, бо в процесі термічної обробки частина вітамінів руйнується.

Усього 100 г м’якоті абрикосів на день здатні позбавити від хронічних запорів і налагодити регулярні випорожнення.

Свіжа м’якоть плодів - чудовий засіб у разі сонячних опіків та дерматитів. Абрикоси очистити від шкірки, перетерти через ситечко чи натерти на пластмасовій тертці. Цю кашку нанести на уражені місця на 20-30 хв (можна попередньо викласти її на марлю).

Сік, який ставить на ноги

Абрикосовий сік засвоюється організмом легше, ніж плоди. Тому рекомендацій щодо його вживання значно більше. Залежно від наявності захворювань і проблем організму, абрикосового соку можна випивати від 100 мл до 1 л на день. Загалом 0,75 склянки такого соку достатньо для задоволення добової потреби людини у вітамінах.

Для приготування абрикосового соку треба взяти абсолютно стиглі плоди, в яких кісточка легко відділяється від м’якоті. Після миття й обсушування їх слід звільнити від кісточки, помістити в сокоробку й вичавити сік. Можна також просто розім’яти виделкою або товкачем і відтиснути сік через марлю. Не варто намагатися якомога старанніше переціджувати: сік більш корисний із м’якоттю. До того ж пити його слід відразу після приготування, оскільки він швидко втрачає свої цілющі властивості, навіть за перебування в холодильнику.

150 мл абрикосового соку на день задовольняють добову потребу людини в каротині. Для ліпшого засвоєння вітаміну А слід додати 1 ч. л. олії без запаху.

У разі гіпертонії дуже корисно випивати по 0,5 склянки абрикосового соку тричі на день перед їдою.

Виснаженим хворобою людям рекомендують приймати по 1-3 склянки абрикосового соку на день, залежно від реакції кишечнику. Цей спосіб застосовували ще лікарі Стародавнього Китаю, піднімаючи на ноги дуже важких хворих після виснажливих хвороб.

Вагітним і маленьким дітям абрикосовий сік корисний як «будівельник» клітин, жирової тканини, кісток і зубів: приймати по 150 мл соку на добу.

У разі коліту, метеоризму й дисбактеріозу абрикосовий сік допоможе нормалізувати кислотність шлунка й налагодити регулярні випорожнення. Норма прийому залежить від маси тіла людини, зазвичай достатньо вранці і ввечері випивати по 100 мл соку абрикосів.

За проблем у сечостатевій сфері сік абрикосів може допомогти як чудовий сечогінний засіб. Варто лише в проміжках між прийомами їжі випивати по 100 мл соку, доводячи кількість прийомів до 6-8 на добу.

Як уже було зазначено вище, абрикоси дуже корисні за серцево-судинних захворювань, що супроводжуються набряками. Раз на тиждень рекомендується проводити розвантажувальний день: 300 г намочених сухих плодів (кураги) з’їдати за 4 прийоми протягом дня, а також випивати по 0,5 л абрикосового соку з м’якоттю.

Зовнішньо сік можна застосовувати для загоєння ран, від прищів та вугрів.

14.06.2019



Рівне-Ракурс №10 від 14.06.2019p. 
На головну сторінку