Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №277 від 01.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рецепти здоров’я

Фітоінгаляції проти застуди

Фітоінгаляції проти застуди

При сухості й болях у горлі, кашлі, нежиті та гаймориті робіть фітоінгаляції. Настоянки для парових інгаляцій відрізняються складом, а готуються однаково: збори трав заливають окропом, настоюють годину під кришкою в емальованій каструлі, проціджують, а перед процедурою доводять до кипіння. Поєднання трав (на склянку кип’яченої води) такі:

• квіти безсмертника піщаного, трава деревію звичайного і листя подорожника великого (1, 1 і 2 столові ложки);

• по столовій ложці листя евкаліпту, мати-мачухи, м’яти перцевої і квітів календули;

• збір із листя волоського горіха, трави деревію і листя подорожника великого (1, 2 столові ложки);

• суміш трави герані лугової, квітів ромашки аптечної та календули (1, 3 і 2 столові ложки).

Через день перед сном промивайте ніс слабким розчином питної соди (на кінчику чайної ложки на склянку теплої води), а потім настоянкою листя шавлії, що містить рослинний антибіотик сальвін, який має широкий антимікробний спектр дії саме на мікрофлору носоглотки. На курс - 4-5 процедур. Після процедури полежіть без подушки з трохи опущеною у хворий бік головою - це сприяє затіканню розчину в проблемну пазуху.

Столову ложку листя шавлії, 1 /2 чайної ложки ромашки аптечної і чайну ложку м’яти перцевої заваріть склянкою окропу, додавши щіпку морської солі і настоюйте 30-40 хвилин у термосі або порцеляновому чайнику. Втягніть теплий проціджений настій носом і прополощіть горло.

При лікуванні синуситу допомагає гарячий трав’яний настій.

Дві столові ложки будь-якої трави - подорожника, листків суниці лісової або звіробою залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Пийте по половині склянки два-три рази на день.

У здорової людини за добу виробляється 0,5 л носового слизу, а у застудженої - до 2,5 л! Для організму це дуже відчутна втрата рідини і солей, тому їх потрібно компенсувати. За порадою народної медицини, скористайтеся трав’яними чаями, приготувавши цілющі напої.

1. Змішайте кропиву і чебрець із шипшиною (1:1:2). Столову ложку збору залийте склянкою холодної води, доведіть до кипіння і нагрівайте ще дві-три хвилини, а потім настоюйте годину в термосі. Додавши мед, пийте гарячим по 1/2 склянки два рази на день після їжі.

2. Візьміть порівно евкаліпту, деревію, звіробою і м’яти. Столову ложку суміші залийте склянкою холодної води, закип’ятіть і потримайте на вогні п’ять-сім хвилин. Процідіть і пийте гарячим, підсолодивши медом, по 1/4 склянки два-три рази на день після їжі.

3. Змішайте оман і бадан зі звіробоєм (1:2:2). Десертну ложку збору залийте склянкою холодної води, прокип’ятіть 15-20 хвилин і настоюйте годину в термосі. Процідіть і розділіть на три порції. Пийте гарячий чай після їжі, протягом дня, додаючи в кожну “дозу” 8-10 крапель обліпихової олії.

01.02.2007Записала Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 01.02.2007p. 
На головну сторінку