Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №918 від 20.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Врятувати Устю

Врятувати Устю

Проблема забруднення річки Устя та тих водоймищ, які з нею пов?язані (в першу чергу - це озеро Басів Кут у Рівному) з року в рік стає все більш актуальною, а критика влади за бездіяльність у справі спасіння річки - все більш гострою. Однак, схоже, з?являється шанс дати Усті «друге дихання» і врятувати її від перетворення у стічну канаву.

На нинішній сесії Рівненської обласної ради розглядається пропозиція депутата Віталія Ундіра про «Про надання згоди на прийняття із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області об’єкта частини проектно-кошторисної документації за ТЕО «Реконструкція споруд в басейні р. Устя на проміжку від р. Горинь до смт. Квасилів з метою покращення соціально-екологічної ситуації у Рівненському районі у Рівненській області та м. Рівне». Що це таке і як ТЕО (техніко-економічне обгрунтування) може відновити річку Устя автор вирішив дізнатися у самого першого заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації, депутата обласної ради Віталія Ундіра.

- В чому важливість даного рішення?

- Ну тут все просто. Не можна затвердити жоден проект без наявності ТЕО. Тобто, якщо Рівненська міська рада хоче почати роботи з очистки озера Басів Кут, вони повинні виготовити та затвердити проект, а він в свою чергу повинен бути узгоджений з цим ТЕО. На жаль, з 2013 року так і не вдалось його підготовити. Можна про це багато говорити, але потрібно діяти, тому що ситуація в басейні ріки Устя вимагає негайних дій, інакше буде пізно. Тобто ми пропонуємо надати дозвіл і забезпечити фінансування виготовлення ТЕО нашому УКБ департаменту будівництва РОДА. Необхідна сума для завершення робіт по ТЕО доволі невелика – близько 200 тисяч гривень, і вже після підготовки ТЕО є можливість нарешті розпочати роботи.

- Для яких громад актуальна проблема очищення річки Устя?

- В першу чергу - це місто Рівне, також це Клеванська та Шпанівська ОТГ, Корнинська сільрада, Квасилівська селищна рада. Тобто ця проблема є актуальною як для обласного центру, так і для багатьох сіл Рівненського району.

- Наскільки швидко можуть розпочатися роботи з очищення басейну річки Устя?

- Після отримання ТЕО роботи можуть бути проведенні в самі стислі строки.

20.06.2019Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 20.06.2019p. 
На головну сторінку