Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №277 від 01.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Якість над усе!

Будемо їсти справжню ковбасу?

Будемо їсти справжню ковбасу?

Із впровадженням нових державних стандартів рівняни отримають ковбасні вироби зі стовідсотковим вмістом натурального м’яса

Для споживачів, мабуть, не секрет, що ковбаса, яка коштує дешевше 18-20 гривень за кілограм, насправді не є ковбасою в енциклопедичному тлумаченні цього слова, і майже не містить яловичини або свинини.

На жаль, 95-відсоткова заміна філейки, грудинки, ошийка та пашини на білок рослинного походження або на м’ясо птиці механічної обвалки дозволена нині діючими технічними умовами. Достатньо лише додати до назви “Московська” або “Любительська” магічне слово “нова”, “особлива” чи “оригінальна” - і вашій ковбасі відкрито “зелене світло” до реалізації.

Прагнучи при найменших витратах отримати найбільший зиск, підприємці замінюють м’ясо у ковбасному фарші добавками, що не передбачені рецептурою: борошном, манкою, крохмалем. Та найбільше занепокоєння контролюючих органів викликає невідповідність продукції вимогам ДСТУ за показниками, які негативно впливають на здоров’я людей: завищений вміст нітратів та наявність мікроорганізмів.

Чи зрадіють такій ковбасі споживачі у країнах Євросоюзу, чий ринок ми збираємося підкорювати найближчим часом?

Навряд. Адже стандарти ISO набагато вимогливіші до якості продуктів, ніж ті, якими нині послуговуються вітчизняні підприємці. Щоб ковбаси рівненської “начинки” могли гідно конкурувати з фінським сервелатом чи угорською салямі, потрібна гармонізація існуючих і впровадження нових державних стандартів, вважають спеціалісти державного підприємства “Рівнестандартметрологія”. З ними солідарні їхні колеги з управління у справах захисту прав споживачів, органів ветеринарного нагляду та керівники і провідні фахівці підприємств м’ясопереробної галузі Рівненщини.

На семінарі, присвяченому нагальній проблемі впровадження нових стандартів, що відбувся в обласному центрі наприкінці січня, виробникам були запропоновані близько двох десятків документів - ДСТУ, ЗТУ та ТУ, що регламентують виробництво основних видів м’ясних продуктів. Для впровадження цих стандартів та технічних умов підприємцям надається цілий рік. Чи впораються вітчизняні виробники із цим завданням?

Звичайно, без інвестицій у сучасне комп’ютеризоване обладнання та профнавчання працівників досягти успіху неможливо. Значних коштів потребуватиме обладнання і реактиви для лабораторій, адже нові стандарти вимагають більш ретельного дослідження як м’ясної сировини, так і продукції на виході з конвеєру. Підприємцям будуть потрібні гроші і на придбання тих самих документів, на впровадженні яких наполягають представники державних контролюючих органів. Все це, як ви розумієте, вплине на ціноутворення. Отже, незабаром справжня, стовідсотково натуральна ковбаса від рівненського виробника за ціною наздожене європейську. А найбідніша частина наших співвітчизників їстиме бутерброди із сурогатом першого-третього гатунку, у назві якого слово “ковбаса” навіть не згадуватиметься.

01.02.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 01.02.2007p. 
На головну сторінку