Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №918 від 20.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Не минуло й 40 років: експертиза встановила, що Володимир Івасюк не здійснював самогубство

Не минуло й 40 років: експертиза встановила, що Володимир Івасюк не здійснював самогубство

Відомий український композитор Володимир Івасюк, якого знайшли мертвим у лісі 40 років тому, не міг самостійно повіситися.

До такого висновку прийшли експерти в результаті судової експертизи, про що повідомив УНН голова Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувин.

«Прокуратура Львівської області до нас звернулася з відповідною постановою про проведення експертизи, яка стосується загибелі відомого композитора Володимира Івасюка, сталася 18 травня 1979. Нам було завдання встановити, чи міг він сам накласти на себе руки, чи ні. Тому ми підібрали відповідні умови - в травні в цьому ж лісі на такому ж дереві - і провели слідчі експерименти», - говорить Олександр Рувин.

Експеримент проходив у декілька етапів: у першому визначали, чи міг Івасюк самостійно залізти на дерево, зав’язати ремінь від плаща і опинитися в петлі; у другому - визначали, чи міг він зробити це за допомогою іншого, і яка саме допомога при цьому була необхідна.

«Слідчим експериментом було встановлено, що Івасюк не міг сам цього зробити і навіть натренована особа, яку ми залучали, людина, яка підтягується однією рукою, теж не могла це зробити - зав’язати самостійно пояс і залізти в петлю», - говорить Рувин.

Також був проведений слідчий експеримент з використанням підставок, сходів, стільців, які на місці події знайдені не були, але могли там бути.

«Ми провели кілька різних експериментів, які показали, що пан Івасюк один виявитися в цій петлі не міг. У нього були помічники - люди, які сприяли в цьому: щоб повіситися за допомогою драбини, додатково потрібно ще дві людини, без сходів або підставки - мінімум троє. Ми це точно встановили, результати експертизи, які ми передаємо в прокуратуру Львівської області для прийняття відповідних процесуальних рішень», - додав Рувин.

Нагадаємо, тіло Володимира Івасюка знайшли 18 травня 1979 року в лісі неподалік від Львова. Радянське слідство висунуло єдину версію - самогубство в результаті тривалого психічного розладу. Справа була закрита прокуратурою Шевченківського району за відсутністю складу злочину через два місяці - 18 липня 1979 року. Відповідно до неофіційної версії, до смерті Івасюка міг мати відношення КДБ.

Володимир Івасюк - один із основоположників української естрадної музики, автор сотні пісень, серед яких «Червона рута» і «Водограй».

20.06.2019



Рівне-Ракурс №10 від 20.06.2019p. 
На головну сторінку