Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №920 від 04.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Аналіз передвиборних програм: що пропонують виборцям кандидати у депутати по 152-му виборчому окрузі

Аналіз передвиборних програм: що пропонують виборцям кандидати у депутати по 152-му виборчому окрузі

25 червня 2019 року Центральна виборча комісія визначила остаточний перелік кандидатів, зареєстрованих по 152-му виборчому окрузі у місті Рівне. Загалом за депутатські мандати будуть боротись 14 осіб. Аналітики ГО «Європейський правовий центр «Прорив» проаналізували передвиборні програми усіх кандидатів, які виявили бажання брати участь у виборах.

В результаті аналізу передвиборних програм кандидатів було виявлено кілька тенденцій. Зокрема, переважна більшість кандидатів - більше 85% - розповідають про першочергові завдання і кроки, які вони обіцяють здійснити у разі їх обрання народними депутатами, втім, не розповідають, як саме вони їх будуть реалізовувати.

Таким чином, маємо підстави стверджувати, що претенденти на депутатські крісла (за винятком окремих кандидатів) не надто сумлінно підходять до аналізу потреб своїх виборців, а подекуди навіть не розуміють повноважень народного депутата. Більшість програм є копі-пейстом програмних документів партій чи окремих документів, підготовлених у штабах. В кращому випадку – кандидати додають до переліку всеукраїнських обіцянок деякі пункти, що стосуються місцевих проблем.

Так, передвиборна програма колишнього голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка є однією із найбільш конкретних і реальних для виконання. Поряд з означеними завданнями на «майбутні» 5 років депутатської роботи переважно у ній містяться шляхи їх виконання. Адже, фактично усе, про що йдеться у програмі кандидат розпочав реалізовувати ще очолюючи ОДА. Це зокрема і будівництво дитсадку на Північному, вирішення екологічної проблеми річки Устя та озера Басів Кут, будівництво спорткомплексу на Макарова, підтримка і розвиток спорту №1 у Рівному – спідвею та ін. Крім того, Муляренко у парламенті обіцяє захищати всі досягнуті за попередні 5 років дипломатичні перемоги і особисто підтримуватиме усі законодавчі ініціативи, які сприятимуть наближенню України до стандартів ЄС і НАТО.

Від ВО «Батьківщина» балотується екс-журналіст та депутат Рівнеради Олександр Курсик. Своєю програмою кандидат не здивував, адже пропонує в основному набір обіцянок з всеукраїнської програми партії «Новий Курс».

Кандидатом від «Самопомочі» є адвокат і ще один депутат міськради Микола Бляшин. Його передвиборча програма більше схожа на майбутній план дій міського голови аніж народного депутата і також не містить чітких кроків, як її реалізувати.

Олександр Ковальчук, який балотується від партії «Слуга народу» також фактично скопіював свою передвиборну програму із загальноукраїнської партійної та містить набір стандартних передвиборчих обіцянок, які кандидати у депутати дають практично на кожних виборах – скасування депутатської недоторканості, спрощення процедури імпічменту президента, посилення відповідальності за корупційні злочини і тому подібне. Проблема в тому, що фактично уже протягом більше 20-ти років усі ці передвиборчі гасла так і залишаються гаслами.

У представника ВО «Свобода», львів’янина Олега Осуховського, який балотується в Рівному, ідентична передвиборча програма, скопійована з всеукраїнського програмного документу партії. У ній не вказано пріоритетних для нього сфер роботи чи проблем округу, які він намагатиметься вирішити у Верховній Раді.

Більш-менш конкретною є програма ще одного самовисуванця Михайла Кириллова, який у формі таблиці продемонстрував як має намір вирішувати ті проблеми, які на його думку є важливим. Зокрема, це патріотичне виховання молоді, вирішення проблеми працевлаштування, високе податкове навантаження та ін.

Самовисуванець Святослав Євтушенко у своїй передвиборчій програмі присвятив чимало місця місцевим проблемам, однак не вказує конкретних шляхів як їх вирішити. До слова, чимало місцевих експертів вже встигли розкритикувати програму Євтушенка, адже вона фактично містить набір дій які має впроваджувати міська влада, представником якої він є наразі, але аж ніяк не народний депутат України.

Роман Стасюк, який є кандидатом від Радикальної партії Олега Ляшка, у парламенті в разі обрання має намір впроваджувати програму партії. Однак згадано у програмі Стасюка і про місцеві проблеми, які необхідно вирішити. На його думку, важливим є ефективне використання бюджетних коштів, а тому одним із першочергових його кроків у Верховній раді стане внесення законопроекту про кримінальну відповідальність за неефективне використання бюджетних коштів.

Ми сподіваємось, що наданий аналіз допоможе виборцю зробити більш виважений, свідомий вибір.

04.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 04.07.2019p. 
На головну сторінку