Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №921 від 11.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Страхова медицина замість бездумних скорочень

Днями колишня однокурсниця розповіла, як у Дніпрі проходить медична реформа, коли «об’єднували» лікарню №8 із місцевим онкоцентром. По-перше, 265 працівників лікарні №8 дізнались про реорганізацію з новин на сайті облради, а про те, щоб хтось з ними радився, мова взагалі не йшла. По-друге, яким невігласом треба бути, щоб онкохворих «підселити» до хворих з інфекціями? Першокурсники медвузів розуміють, що у онкохворих знижується імунітет, і для них навіть найслабші хвороби можуть стати смертельними...

Єдина надія зупинити страшне невігластво – це парламентські вибори та ймовірність, що за їх результатами новий уряд очолить Юлія Тимошенко. З усіх лідерів політичних сил, які йдуть на вибори, вона чи не єдина, хто розуміє: нинішня медична реформа для вторинної ланки – це повне знищення системи надання медичної допомоги і масове звільнення лікарів. А загалом внаслідок непрофесійних дій у медичній галузі за 5 років по країні закрилися майже 500 лікарень, 32 тис. моїх колег лікарів та медсестер вже звільнено.

Я згодна із Тимошенко, що для того, аби в країні не закривалися медичні заклади, треба насамперед запровадити медичне страхування, як це існує в більшості країн світу. Впровадження страхової медицини дасть можливість тим, хто працює, отримувати страховку від роботодавців, а пенсіонерам, неповнолітнім, безробітнім – страховку за рахунок держави. І тоді ми, анестезіологи, хірурги, офтальмологи, пульмонологи нарешті не будемо жити в постійному страху залишитись без роботи. Бо якщо ця «реформа» продовжиться, то у мене не буде іншого вибору, як їхати на заробітки до Польщі. Але хто тоді лікуватиме наших дітей і батьків?

Немає у мене довіри, до «нових облич» - я не зовсім уявляю, як може самостійно оперувати людина, яка ніколи цьому не вчилася.

Тому надія на реальні зміни у мене пов`язана лише з Юлією Тимошенко. Якщо вона візьметься вдосконалити нашу медицину, вона це зробить – так не раз уже бувало. Дуже важливо, що у неї є команда, є на кого спиратися не тільки в Києві, а й у регіонах, адже «Батьківщина» – це найпотужніша партія в Україні. Потрібно лише голосувати з розумом.

Олена Литвинчук, лікар-анестезіолог

11.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 11.07.2019p. 
На головну сторінку