Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №921 від 12.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Гроші вирішують все

Що робити, якщо знайшли фальшиву банкноту

Кожен шукає свій спосіб заробітку: робота в офісі, фріланс, власний бізнес. А хтось не париться і підробляє гроші.

Немає ніякої гарантії, що вам не попадеться фальшивка: ладно, якщо ви її знайдете вдома, любовно сортуючи купюри за номіналом, а якщо нарвётесь з нею на пильну касирку в супермаркеті або банківського працівника?

Особисто у мене відразу виникає картинка перед очима: приїжджає поліція, я в наручниках, в'язниця, всі справи.

Але немає, все буде зовсім не так.

1. Якщо ви виявили фальшивку самі Раптом ви виявили підробку самостійно. Спокушка! Ось 2 варіанти, що потрібно робити: Здати фальшиві гроші в поліцію. Це загрожує спілкуванням з співробітниками, перевірками, розслідуванням.

Звернутися в банк на проведення експертизи. Правда, ця процедура коштує грошей. Подумайте, чи треба воно вам? Якщо ви точно знаєте, як фальшивка потрапила до вас, сміливо звертайтеся в органи: приймуть, вислухають, купюру вилучать і відпустять вас геть.

Відразу застережу: не намагайтеся навмисно збути підроблену банкноту. Інакше ви станете співучасником злочину і будете засуджені відповідно до статті КК.

Не думаю, що у вас є зайві 8-15 років для в'язниці, детальніше читайте в материале Cassida Ukraine

2. Якщо ви попалися в магазині Якщо фальшива купюра була виявлена ??в місці роздрібної торгівлі, то касир повинен викликати поліцію і попросити клієнта дочекатися її співробітників.

За фактом, ніхто не хоче зв'язуватися з поліцією. Швидше за все касир попросить замінити сумнівну купюру, і ви полюбовно розійдеться.

Важлива рада: Ні в якому разі не дозволяйте йти з вашими «нібито фальшивими» грошима.

Раптом банкнота справжня, а в магазині її підмінять? Будьте пильні.

2. Якщо вас запалили у відділенні банку У банку свої правила. У працівників є регламент, як діяти в подібних ситуаціях: Якщо співробітник банку впевнений на 100%, що купюра була підроблена, на ній ставлять штамп «В обміні відмовлено» і віддадуть вам назад, порадивши звернутися в поліцію.

Якщо співробітник банку тільки сумнівається в достовірності купюри, тоді він утримує підозрілу папірець у себе. Вам же дістається довідка із зазначенням реквізитів вилучених грошових знаків. А підозріла купюра відправляється на експертизу в НацБанк.

У разі достовірності гроші повернуться до вас, а ні - підуть в шредер (або як там їх знищують).

Як насправді вони надходять в Україну? Ви ж не забули, де ми живемо? Навіть в банку працівники порушують свої обов'язки: наприклад, деякі не хочуть морочитися з довгими процедурами перевірки.

Такі працівники просто віддають клієнтам їх фальшивки назад. Або ж надивляться фільмів і починають демонстративно вести себе з вами, як з фальшивомонетниками.

Недобросовісний співробітник може переконувати клієнта, що його купюра фальшива. Клієнт в розгубленості, а працівник банку стверджує, що готовий просто вилучити купюру, не викликаючи поліцію і не оформляючи документів.

Звичайно, більшість погоджується. Моя мама одного разу попалася на такий прийом.

У будь-якому случчае - без паніки

Будьте уважні і обережні: підступ може бути всюди.

Не давайте себе залякати і не губіться: ви не винні, якщо тільки не ви самі намалювали підроблену купюру.

12.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 12.07.2019p. 
На головну сторінку