Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №924 від 01.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Перерахунок пенсій.

Перерахунок пенсій.

Хто отримуватиме більше?

За даними Пенсійного фонду, в Україні проживає 11,3 мільйонів пенсіонерів, з яких 2,5 мільйони отримують мінімальні виплати. З липня цього року мінімальна пенсія не може бути меншою за 2 тисячі гривень. Як відбувається їхній перерахунок, і коли чекати підвищення решті пенсіонерів, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Хто отримав надбавку?

Після старту пенсійної реформи у жовтні 2017 року уряд уже кілька разів проводив перерахунок пенсійних виплат. Восени 2017-го підвищення отримали 10,5 млн пенсіонерів. У січні 2018 і 2019 років пенсійні нарахування зросли для колишніх військових. А в березні цього року відбулася автоматична індексація пенсій.

Підвищення пенсій у липні цього року торкнулося тих пенсіонерів, які мають великий страховий стаж, але отримували невеликі зарплати і, відповідно, тепер мають мінімальну пенсію 1564 гривні. Тепер вони отримуватимуть не менше 2 тисяч гривень. Йдеться про жінок зі стажем понад 30 років та чоловіків зі стажем понад 35 років.

Крім того, з 1 липня зросли пенсії для 33 тисяч ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, а також для 43 тисяч осіб, які зазнали інвалідності під час операції Об’єднаних сил на Донбасі.

За словами голови Пенсійного фонду Євгена Капінуса, додаткові 643 мільйони гривень на підвищення пенсій надійшли зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ), що перевищив планові показники, а також розмитнення авто на єврономерах.

У Кабміні запевняють, що перерахунок виплат проведуть автоматично, без додаткового звернення до органів Пенсійного фонду.

Попри те, що підвищення мінімальної пенсії – це, безсумнівно, гарна новина для багатьох українців, частина експертів критикує уряд за підхід до пенсійного забезпечення. Адже середній розмір пенсії по країні станом на липень 2019 року – всього 3006 гривень. На думку керівника Інституту цивільних свобод Галини Третьякової, потрібно підвищувати всі пенсії і не дискримінувати окремі категорії пенсіонерів.

«Я не проти політичної тези: людина працювала багато, а отримувала мало, треба їй допомогти. Але не аргументований вибір критеріїв «багато» або «мало». Той, хто відпрацював 35 років, – це, на думку Кабміну, багато, а 34 роки і 11 місяців – це мало. А нинішня формула розрахунку пенсій передбачає: чим людина більше працює, тим більше у неї пенсія», – пояснює експерт.

Коли наступне підвищення?

Наступна хвиля підвищення пенсій повинна відбутись 1 березня 2020 року. Як запевняють у Кабміні, перерахунок не буде залежати від складу нового уряду, адже відповідна норма зафіксована у законі.

«Щодо динаміки подальших збільшень мінімальної заробітної плати і пенсії, він буде вже зафіксований у наступному державному бюджеті України на 2020 рік. Єдине, що я можу точно сказати, що, згідно з законами України, зокрема пенсійної реформи, обов’язково відбудеться нове осучаснення і перерахунок пенсій з 1 березня 2020 року. Якщо нова влада не скасує цей перерахунок пенсій, не внесе зміни до відповідного закону, то пенсіонери отримають нове осучаснення 1 березня 2020 року», – запевняє віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Експерти і політики зауважують, оскільки процес формування бюджету на наступний рік відбувається вже зараз, є можливості закласти збільшення виплат. Так, лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко наполягає, що мінімальна пенсія повинна бути не нижче від 3094 гривень, і пропонує врахувати це в бюджеті на наступний рік. Саме така сума встановлена Міністерством соціальної політики як прожитковий мінімум для пенсіонерів незалежно від робочого стажу.

«Ми запропонували зробити так, щоб бюджет передбачив той мінімальний рівень, закладений законом, і нижче якого не можна платити, навіть якщо людина має невеликий стаж роботи», – наполягає Тимошенко.

Фахівці погоджуються, дуже важливо, щоб пенсіонери не залежали від виборів або парламентських криз, і пенсійна система працювала відповідно до запущеної реформи. Існує стала формула перерахунку пенсій, яка враховує стаж і рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер. Якщо пенсійна реформа буде продовжуватись, то наступний важливий крок, який чекає українців, – це перехід до накопичувальної системи пенсій.

01.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2019p. 
На головну сторінку