Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №925 від 08.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Коли та як правильно збирати часник

Коли та як правильно збирати часник

Для того щоб часник добре зберігався взимку, важливо вчасно зібрати врожай. 

Озимий часник збирають, коли на суцвітті починає розриватися «сорочка», а яровий - при пожовтінні листів, на початку їх усихання. Передчасне збирання не тільки приводить до недобору врожаю, але й лежкість недостиглих цибулин знижується. 

Запізнення зі збиранням урожаю приводить до розсипання цибулин, зниженню їх лежкості й втраті частини врожаю при викопуванні рослин із ґрунту.

Важливо збирати часник у суху, сонячну погоду. Добре прибраний часник хоча б день повинен полежати на грядці, на сонці, а потім його слід забрати під навіс, що добре продувається. Видаляти коріння й листову масу слід після їхнього висихання. Деякі аматори-городники миють цибулини часнику після збирання. Це, по-перше, зайвий клопіт, а по-друге, такий часник потрібно відразу ж ретельно просушити. 

Якщо вологий часник полежить хоча б добу, він буде взимку загнивати. При збиранні часнику не можна ушкоджувати луски, що вкривають. Це знижує лежкість. Висота пенька при обрізанні стебла повинна бути 2-3 см. При короткому обрізанні він гірше зберігається.

В умовах міської квартири його краще зберігати в найпрохолоднішому місці, біля балконних дверей. Виробники зберігають продовольчий часник навіть при температурі мінус 3-1°С й вологості повітря 60-70%. 

Часник зберігається довго, якщо кожна цибулинка буде добре вентилюватися й будуть виключені механічні ушкодження. Можна його зв’язати пучками, сплести вінки або укласти в невеликі шухлядки шаром 1-3 цибулини й поставити в прохолодне місце. Зберігання часнику в теплому приміщенні приводить до передчасного всихання цибулин і інтенсивному розвитку різних хвороб грибного й бактеріального походження, що знижують його лежкість.

08.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 08.08.2019p. 
На головну сторінку