Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №925 від 08.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Віктор Климук: «Для підтримання вулиць Рівного в нормальному стані потрібно 100 мільйонів на рік»

Віктор Климук: «Для підтримання вулиць Рівного в нормальному стані потрібно 100 мільйонів на рік»

Напевно немає в Україні такої людини, яка б була задоволена якістю вітчизняних доріг. При цьому треба віддати належне владі Рівного – стан дорожньої інфраструктури обласного центру значно кращий за інші обласні центри західної України. Однак проблеми є і їх багато. Тому в розпал літнього сезону відпусток автор попросив про інтерв?ю у людини, для якої літо – пора страдна, а саме - начальника міського шляхово-експлуатаційного управління Віктора Климука.

- Вікторе Яковичу, яке господарство обслуговує ШЕУ?

- У нас в Рівному є 400 вулиць загальною протяжністю 365 кілометрів, і всі вони обслуговуються нашим управлінням.

- Наскільки складно підтримувати таке велике господарство у нормальному стані?

- Ви знаєте, я працюю в ШЕУ майже все своє свідоме життя - двадцять вісім років, з яких останні вісімнадцять керую ШЕУ. Хочу сказати, за цей час не пам?ятаю майже ні одного капітального ремонту вулиць, які б були виконані повністю. Хіба що ремонт вулиці Шухевича, і то не повністю, можна віднести до повноцінного капітального ремонту. На жаль, ситуація з станом наших вулиць не завжди всерйоз сприймається депутатським корпусом Рівненської міської ради, а саме від їх рішень залежить обсяг фінансування робіт, які виконує наше ШЕУ. Депутати часто в першу чергу думають про задоволення потреб виборців свого округу і підходять до вирішення проблем міста в цілому. Фактично в раді ми маємо головного захисника видатків бюджету на ремонт вулиць - міського голову Володимира Хомка, бо він, на відміну від депутатів, бачить проблеми Рівного комплексно. Поясню свою думку. Нам на підтримання вулиць навіть у їх нинішньому стані потрібно на рік 100 мільйонів гривень. Це при тому, що я оцінюю їх сьогоднішній стан на тверду трійку за п?ятибальною системою. Якщо буде виділено коштів менше – ситуація буде погіршуватись. Що ж ми маємо сьогодні?

На 2019 рік було виділено на поточний ремонт 44 мільйони гривень. Сума не мала, як для поточного ремонту, але за нашими підрахунками потрібно з міського бюджету на ці роботи в нинішньому році виділити додатково 6 – 8 мільйонів. На 2019 рік заплановані і вже частково проведені роботи на 111 вулицях Рівного. Назву лише ті, де видатки склали більше мільйона гривень: вулиця Грушевського – 1, 5 мільйона, Басівкутська більше півтора мільйони, Київська - 1,85 мільйони, Карнаухова – 1,4 мільйони, Князя Володимира – 2 мільйона 170 тисяч, Макарова - 1,6 мільйона, Соборна - 2, 9 мільйона, Дворецька – майже півтора мільйона, Гашека теж майже півтора мільйона, Бандери така ж сума. Це ті вулиці, де роботи вже проведені, або будуть завершені найближчими тижнями. В планах до кінця року провести роботи на вулицях: Вербова – 1,4 мільйони, Міцкевича – 1,3 мільйони, Дворецька – один мільйон гривень, але це поточні ремонти. Потрібно виділяти кошти з бюджету на капітальні ремонти дорожнього покриття. Хочу навести такий приклад. В Хмельницькому на рік на капітальний ремонт дорожнього покриття виділяється 120 мільйонів гривень. В нас, на вулицю Шухевича було виділено 40 мільйонів гривень, а на роботи на вулиці Макарова – 20 мільйонів... Нам усім потрібно розуміти, якщо ми хочемо мати якісні дороги, то на їх утримання потрібно виділяти достатньо коштів, тим більше, що наше ШЕУ може проводити роботи будь-якої ступені складності і має величезний досвід в експлуатації міських вулиць. Питання лише за одним – нормальним рівнем фінансування нашої роботи.

Записав Володимир Конєв

08.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 08.08.2019p. 
На головну сторінку