Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №926 від 15.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Зірки, які померли від наркотиків

Зірки, які померли від наркотиків

Вважається, що в наш час без допінгу у вигляді алкоголю й наркотиків неможливо займатись ані спортом, ані творчістю. Можливо, він і приносить натхнення, але й від жертвоприношень не відмовляється. Причому, як і будь-яка смерть, наркотики вибирають найкращих.

Мерилін Монро

Сумний рейтинг відкриває секс-символ всіх часів і народів Мерилін Монро. Творча криза й крах в особистому житті призвели до того, що жінка, яку всі чоловіки Землі досі вважають однією з найпривабливіших і найжаданіших, приохотилася до наркотиків і снодійних препаратів.

Увечері 4 серпня 1962 року Мерилін зателефонувала британському актору і чоловіку сестри президента Пет Кеннеді Пітеру Лофорду і попросила його попрощатися за неї з «Пет, президентом і самим собою, тому що ти – гарний хлопець». За кілька годин економка і особистий лікар Монро знайшли її в спальні, допомогти актрисі вже нічим не можна було – вона була мертва. За офіційним висновком, зробленим після розтину, Мерилін померла від передозування наркотиками. Її смерть призвела до так званого ефекту Вертера – сотні фанатів Монро з усієї Америки скоїли самогубство.

Елвіс Преслі

Король рок-н-ролу, один з найвидатніших виконавців всіх часів і народів, вживав сильнодійні препарати, а потім і наркотики для того, аби «збадьорити» свої творчі здібності і бути в тонусі під час виступів. Щоправда, іноді «ліки» відігравали прямо протилежну роль – шанувальники, яким пощастило бачити виступи Короля, згадують, що іноді він виходив на сцену в одурманеному стані і навіть забував текст пісень.

З кожним роком Преслі потрібно було все більше і більше препаратів. На початку 70-х років співака ледве вдалося врятувати після передозування, тоді йому навіть довелося лікуватися від наркозалежності. Але оскільки Король не визнавав себе наркоманом, незабаром він знову зірвався, а 16 серпня 1977 його пристрасть призвела до трагедії. Нова подруга Елвіса, Джинджер Олден, заручини з якою повинні були відбутися найближчим часом, знайшла його на підлозі у ванній без ознак життя. Преслі доправили до лікарні, де провели всі необхідні реанімаційні заходи, але результатів вони не дали. Король помер від серцевої недостатності, причиною якої стало передозування наркотиками.

Курт Кобейн

Про смерть лідера культового грандж-гурту Nirvana можна писати детектив, і, можливо, у майбутньому хтось таки це зробить. Кобейн застрелився у своєму будинку в Сіетлі 5 квітня 1994 року – тіло з кинутою поперек нього рушницею пролежало в оранжереї під гаражем три дні, поки його не знайшов електрик, який прийшов для того, аби встановити систему безпеки. Однак під час розтину в крові музиканта була виявлена смертельна – більше 200 мг – доза героїну. На запитання, навіщо він при цьому ще й стріляв у себе, відповісти слідству не вдалося.

Наркотики знаменитий музикант почав вживати ще в підлітковому віці – в товаристві ровесників йому було нудно, а дорослі друзі-рокери, на жаль, вчили його не тільки любові до музики. З часом марихуану змінив героїн, а свою пристрасть до наркотиків Кобейн спочатку виправдовував тим, що вони стимулюють його творчу уяву, потім – болем в животі, який він таким чином намагався втамувати. Часто компанію Курту складала його дружина, актриса Кортні Лав, але вона, дізнавшись, що вагітна, припинила вживати героїн. Навіть клінічна смерть від передозування, яку музикант пережив після концерту в Белфасті, його не зупинила. Незадовго до смерті Курта у нього і Кортні народилася абсолютно здорова дочка, яку назвали Френсіс.

Анна-Ніколь Сміт

Знаменита супермодель і актриса, секс-символ 90-х років ХХ століття, Анна Ніколь Сміт, завжди говорила про бажання жити і померти, як Мерилін Монро, дійсно багато в чому повторила долю свого кумира. Багаторічна боротьба за мільйони померлого чоловіка, мільярдера Говарда Маршала, яку Анна-Ніколь змушена була вести з його численними родичами, призвела до того, що вона спочатку почала «заїдати» постійний стрес, а потім, щоб не набирати вагу, знімала його за допомогою алкоголю, наркотиків і сильних снодійних препаратів.

Регулярні пластичні операції і смерть старшого сина Деніела добили Анну-Ніколь остаточно, вона вже не уявляла свого життя без допінгу. Сміт померла 8 лютого 2007 року. Її знайшли в номері одного з готелів Флориди без ознак життя. Співробітники готелю викликали реанімаційну бригаду, але Анна-Ніколь померла дорогою до лікарні. Причиною її смерті називають передозування аналгетиками і снодійними, але мати Сміт, виступивши на телебаченні, сказала, що її дочку вбили наркотики.

Мурат Насиров

Смерть Мурата Насирова, незважаючи на те, що від часу трагедії минуло вже стільки років, досі залишається загадкою для шанувальників його таланту. Співак випав з балкона своєї квартири на 5-му поверсі будинку на вулиці Вучетича в Москві в ніч проти 20 січня 2007 року. Згідно з офіційною версією, це було самогубство, оскільки слідів алкоголю чи наркотичних речовин в його крові під час розтину медики не виявили. Проте неофіційні джерела стверджують, що незадовго до загибелі Насиров вжив сильнодійні наркотики. Причиною, через яку співак «підсів» на них, імовірно, є творча криза – колишні хіти Насирова відійшли в минуле, а написати щось нове він не міг. Проте його дружина і друзі категорично заперечують як власне кризу, так і присутність у житті Насирова наркотиків – те, що трапилося, вони вважають нещасним випадком.

Емі Вайнгаус

«Голос покоління», британська співачка Емі Вайнгаус, померла в своєму будинку в Лондоні 23 липня 2011 року у віці 27 років. Довгий час співачка страждала і навіть лікувалася від алкогольної та наркотичної залежностей, але позитивних результатів це не принесло. Становище співачки ускладнювало ще й те, що лікарі виявили у неї анорексію, емфізему легенів і порушення серцевого ритму.

У червні 2011 року почалося європейське турне Вайнгаус. Під час першого концерту в Белграді Емі так і не змогла згадати, в якому місті виступає (спочатку вона вітала публіку Афін, потім – Нью-Йорка), ба більше, вона так і не доспівала жодну пісню до кінця, бо забувала слова, а потім і зовсім впала просто на сцені. Після того, як глядачі загуділи на співачку, її менеджер змушений був скасувати всі заплановані концерти. Причини смерті Вайнгаус довгий час залишалися нез’ясованими, що породило безліч чуток і припущень, включно з самогубством і вбивством. Все виявилося набагато банальнішим і страшнішим: Емі померла від серцевого нападу, викликаного алкогольною інтоксикацією – рівень алкоголю в її крові перевищував допустиму норму в п’ять разів.

Вітні Г’юстон

Лауреат 415 нагород, співачка Вітні Г’юстон, яку називали ангелом з божественним голосом, пішла з життя 11 лютого 2012 року. Охоронець готелю «Беверлі Гілтон», в якому зупинилася Г’юстон, знайшов її у ванній непритомною. Зусилля цілої бригади реаніматологів були марними – померла Вітні. Оскільки слідів насильства на тілі не було, поліція припустила, що причиною смерті стало передозування.

Про те, що Г’юстон вживає наркотики, шанувальники її таланту довідалися в січні 2000 року, коли охоронці аеропорту на Гаваях виявили в її багажі марихуану. Пізніше, коли Вітні змушена була скасувати свій виступ на церемонії вручення «Оскара», про те, що у співачки проблеми з наркотиками, заговорили відверто. Відтоді її життя було низкою злетів і падінь: Г’юстон записувала нові альбоми, лікувалася від наркотичної залежності, знову працювала, і знову скочувалася в прірву, не здатна встояти перед спокусою «вколотися і забутися». Оскільки наркотики – «задоволення» не з дешевих, згубна звичка зробила співачку банкрутом – в останні роки вона практично жила в борг. За результатами поліцейського розслідування Вітні Г’юстон померла від утоплення, викликаного атеросклеротичною хворобою серця і вживанням кокаїну.

15.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2019p. 
На головну сторінку