Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №926 від 15.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як отримати багатий врожай озимого часнику

Як отримати багатий врожай озимого часнику

За традиційною технологією посадки часнику під зиму (на глибину 3-5 см) час посадки вибирають за 2-3 тижні до передбачуваного настання холодів. На заході і півдні Європи та в інших більш теплих регіонах - це приблизно друга декада жовтня-початок листопада.

Щоб він не вимерз і дав гарний урожай, є кілька простих, але важливих правил.

1. Два роки поспіль на одному місці не саджати.

Часник любить, коли йому частіше міняють місце проживання. Вважається навіть, що висаджувати на попереднє місце можна не раніше, ніж через п’ять років. Але не в усіх є можливість, тому місце посадки краще чергувати хоча б через два-три роки.

Також часник не любить «жити» там, де тільки-но зібрали цибулю. Не варто саджати його й після пасльонових (томати, перці, баклажани, щоб не заразити фузаріозом). А от після баштанних - гарбузів, патисонів, кабачків, а також після капусти й бобових озимий часник росте просто відмінно. Дуже любить сусідство з полуницею.

2. Гноєм не підживлювати.

Перед посадкою землю не варто вдобрювати гноєм. Часник любить родючі, але нейтральні ґрунти, а гній трохи закислює землю й занадто насичує азотом. Найкраще для підживлення підійде торф, з яким потрібно перекопати землю на багнет лопати. І додати 20-30 г суперфосфату й 20 г калійного добрива на один квадратний метр. Перед посадкою можна додати аміачної селітри - 10 г на кв. метр.

Взагалі озимий часник віддає перевагу легкому - супіщаному - ґрунту, не любить тінь і вогкість. Тому, якщо ділянка перебуває в низині, а ґрунт важкий, постарайтеся підібрати для часнику місце вище. Але при цьому земля не повинна бути занадто щільною, інакше вона просто виштовхне часник узимку й він замерзне. Але й занадто м’яка може нашкодити - втягнути його вниз і тоді головки вийдуть дрібними.

3. Перед посадкою замочити.

Щоб не дати часнику захворіти, попередньо добре просушені зубки часнику можна замочити на 2-3 години на рожевому розчині марганцівки. Для більшого ефекту агрономи й садівники рекомендують міцний розчин повареної солі (столова ложка на літр води) - але час мінімальний - 2-3 хвилини. Або розчин мідного купоросу (чайна ложка на 2 літри води) - теж на 3 хвилинки.

4. Не тисніть на них

Не забудьте звільнити зубки від «материнського» денця, щоб воно не затримувало ріст. Висаджувати часник потрібно на відстані приблизно 10-15 см. Якщо дотримуєтесь рядків - відстань між ними має бути не менше 20-25 см.

Сильно зубки не вдавлюйте! Це може порушити ріст коренів. Прокопайте ямку приблизно на глибину вказівного пальця і покладіть туди зубок. Від його «пензлика» до поверхні має бути не більше трьох-чотирьох см.

Тим часом, деякі агрономи радять саджати часник і на більшу глибину - особливо якщо ви запізнилися з посадками і через три-чотири дні вам уже обіцяють заморозки. Більш глибока посадка вбереже зубки від холоду, але може позначитися на врожайності.

5. І не забудьте замульчувати.

Якщо земля перед посадкою занадто суха, полийте її. Але саме перед посадкою. Після посадки не забудьте замульчувати ямки торфом, перегноєм або тирсою приблизно на 2-5 см. Рекомендується для затримки снігу на грядках розкласти хмиз. Навесні не забудьте прибрати мульчу!

15.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2019p. 
На головну сторінку