Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №926 від 21.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Будинки з сендвіч-панелей: чи варто будувати, переваги і недоліки

З кожного праски нас запевняють, що це найміцніші будинку на світлі, все кругом рушиться, а панельні будови залишаються цілими, що вони найтепліші і економічні, не деформуються і не просаджували, і взагалі - нічого кращого знайти просто неможливо.

Але самим абсурдним є інше: часто-густо можна зустріти оголошення такого змісту «Будуємо будинки з сендвіч-панелей. Екологічне житло за смішні гроші» і т.п. Насправді, будинок з SIP панелей не є yflnj екологічним. Єдина причина, по якій такий будинок можна назвати ЕКО, це те, що, живучи в ньому, можна економити на опаленні, а значить - економити природні ресурси. Тобто ЕКО від слова «економія». Давайте розберемося все ж, які є переваги у технології будівництва будинків з сендвіч-панелей і які недоліки.

Переваги будинків з сендвіч-панелей:

Насправді дом из сендвич панелей зводиться швидко. Коробка будинку легко монтується протягом тижня-двох.

У будь-яку пору року можна виконувати монтажні роботи. Немає обмежень по температурі будівництва.

Тонкі стіни, за рахунок чого збільшується корисна площа всередині будівлі.

Відмінна теплоізоляція. Швидко прогріваються і прекрасно утримують тепло, бо левову частку товщі стін становить утеплювач.

Не сідають і не деформуються. Можна починати внутрішню і зовнішню обробку відразу після монтажу будівлі, а потім відразу заїжджати і жити.

Матеріал сендвіч-панелей прекрасно звукоізолює.

Стіни строго вертикальні й рівні. Дуже легко встановлювати панелі у вертикальному положенні.

Можна заощадити на опаленні.

Чи не потрібен посилений фундамент.

Міцні. Витримують урагани.

Сендвіч-панелі легко транспортувати і збирати як конструктор.

Дешеві. На будинок з сендвіч-панелей ціна найнижча - і це найістотніший плюс даної технології.

Як бачите, список немаленький, але ж є і недоліки:

Недовговічність. Термін служби сендвіч-панелей не відрізняється такою довговічністю, як дерево, цегла або бетон. Максимум, це 25 - 30 років. Хоча заявлений термін складає 50 років, але давайте дивитися правді в очі і враховувати наші кліматичні умови.

Міцність такого будинку дуже відносна. Може, він і витримує урагани, тільки ось прорубувати в стіні дірку сокирою не складе великих труднощів і не займе багато часу.

Абсолютна неекологічність. Обшивка сендвіч-панелей з ОСП (орієнтовано-стружкових плит), в яких використовується сполучна зі смоли та інші добавки. А внутрішня начинка - утеплювач, наприклад, пінополістирол абсолютно синтетичний продукт. Як не крути, а все це в процесі експлуатації виділяє не самі «приємні» речовини. З іншого боку, є ж люди, які будують будинки з незнімної опалубки з того ж пінополістиролу або просто утеплюють свої будинки пінопластом, так що це вибір кожного. Подобається жити в термосі, ніхто не може цього заборонити.

Абсолютна герметичність. Для створення нормальних умов проживання потрібно облаштування примусової припливно-витяжної вентиляції. Інакше просто не буде відбуватися рух і оновлення повітря. А це додаткові витрати, які нівелюють дешевизну споруди.

Горить пінополістирол - утеплювач

Сендвіч-панелі горять. Всі заяви, що матеріал володіє класом горючості Г1, залишимо на совісті виробників. Мало того, що вони горять, так до того ж пінополістирол під час горіння переходить в рідкий стан і просто капає або заливає зверху «дощем з вогняної лави».

Вимагають особливого виду опалювальної системи - повітряної. Можна, звичайно, встановлювати і звичну нам - радіатори під вікном, але вона буде недоцільна з причини повної герметичності будівлі.

При продажу такого будинку його вартість буде нижче, ніж у цегляного.

Тепер вибір за кожним, будувати чи не будувати. Безумовно, низька вартість будинку з сендвіч-панелей - суттєвий аргумент, тому часто такі будинки будують на дачах для тимчасового проживання. Якщо Ви вирішили, що Вам потрібен саме такий будинок, проконсультуйтеся з спеціалістами.

21.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 21.08.2019p. 
На головну сторінку