Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №278 від 08.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є питання

"Зелений змій" пожирає і дітей

"Зелений змій" пожирає і дітей

Рік чи півтора тому в одній зі шкіл на спортивному майданчику знепритомнів школяр. Учителі спочатку подумали, що це серцевий напад, принесли хлопця в учительську, викликали матір та “швидку”. Лікарі ж констатували алкогольне сп’яніння. Тоді хлопця поставили на диспансерний облік в наркологічну амбулаторію. Згодом, на прийомі в лікаря, він розповів, що частенько допивав усілякі спиртні напої і курив після відвідин матері її черговим дядьком-коханцем.

Ще у стародавні часи люди помітили, що у п’яниць діти народжуються із психічними та фізичними дефектами. Давньогрецький лікар Гіппократ вважав, що причиною таких захворювань, як ідіотизм та епілепсія, є вживання вина у день зачаття. У багатьох країнах у давнину під страхом важкої кари забороняли вживати спиртне у день весілля. Римляни писали на стінах осель алкоголіків слова Плутарха: “П’яниці породжують п’яниць”.

Та все ж серед населення побутує думка, що діти на алкоголізм не хворіють. Причини такого ставлення до алкоголізму серед дітей кореспондент з’ясовувала у дільничного лікаря-нарколога Рівненської наркологічної амбулаторії ТМО “Психологія, наркологія” Ігоря АНТОНЮКА:

- На алкоголізм можуть хворіти навіть діти грудного віку, якщо їх виносила та вигодувала мати-алкоголічка. Грудним дітям алкоголізм передається через кров і молоко матері. Якщо вплив батька на плід визначається тільки в момент зачаття, то на розвиток зародка більше впливає саме організм матері. Перенасичена алкоголем і його токсичними продуктами кров матері через плаценту легко потрапляє у кров плода, порушує обмін речовин. А це призводить якщо не до викиднів і передчасних пологів, то до народження розумово відсталих дітей. Діти, що народилися від п’яниць, навіть не маючи психічних розладів, ростуть ослабленими, нервозними, замкнутими, сердитими та жорстокими. Ці нещасні діти мають розлади сну та почуття страху. І взагалі, на дитячий організм алкоголь діє сильніше й небезпечніше, ніж на дорослий. Адже в цьому віці формуються всі життєво важливі системи.

Так, у молодшому шкільному віці завершується формування системи травлення, печінки. А при вживанні алкоголю вражається слизова оболонка шлунково-кишкового тракту, затримується саме травлення. Алкоголь надходить у кров, потім - у печінку, і організм не працює як слід. Найзгубніше діє на здоров’я не сам алкоголь, а його недоокислені продукти розпаду, що вражають печінку, від якої залежить робота мозку та серця. Та й до хвороби Боткіна рукою подати.

Пияцтво у середніх класах спричиняє запальні процеси у трахеї, бронхах. Бо саме в цьому віці росте й формується грудна клітка та м’язи легенів. Регулярне вживання алкогольних напоїв підлітками призводить до порушень у статевій сфері, наприклад, до ранньої імпотенції.

- Але пиячать не тільки вуличні діти і жебраки, а й підлітки та молодь із нормальних родин. До речі, у Москві відкрили навіть дитячий витверезник. А як у нас лікують малолітніх алкоголіків?

- Я вам скажу, що, поки будуть пиячити дорослі, доти зловживатимуть спиртним і діти, бо це соціальне зло, з яким суспільство має боротися на всіх рівнях. Якщо його не здолати, настане демографічна деградація. Колись, за Союзу, молоді до 21 року було заборонено продавати спиртне, а зараз повсюдно розміщені всякі злачні місця та торгові точки, де і наливають, і пляшками продають мало не сопливим дітям…

А витверезник, на мою думку, - не вихід із ситуації, це відгородження проблемних осіб від решти громадян та й усе. Вживання алкоголю ще нікого здоровим не зробило. В організмі нема жодного органу, на який би алкоголь діяв позитивно. Сьогодні українська молодь проходить важке випробування: пити чи не пити, курити чи ні, починати інтимне життя ще в школі чи почекати? Такий вибір був завжди, але нині через поширення ВІЛ СНІДу він коливається на межі життя та смерті.

Щодо лікування хворих на алкоголізм, то ми використовуємо медикаментозні засоби, які спрямовані на загальне зміцнення організму, проводимо дезинтоксикацію, тобто виводимо шкідливі речовини, які утворилися внаслідок згорання алкоголю. Далі проводимо терапію препаратами, які викликають відразу до спиртного плюс потужна психотерапія, щоб подолати тягу до спиртного взагалі. Ми скеровуємо таких пацієнтів на свідоме утримання від вживання спиртного. І, поряд із цим, алкогольно залежних дітей треба завантажувати спортом, різними іграми, цікавими заняттями тощо. А це вже робота родичів та всіх людей, небайдужих до юної особи та її долі.

За статистикою, ускладнена вагітність буває у 28 відсотків жінок, що вживають алкоголь, недоношені діти народжуються у 34 відсотків, а мертві - у 25 відсотків жінок.

Нині на обліку в наркологічній амбулаторії м.Рівне у групі ризику перебуває 123 неповнолітні особи. Однак це лише ті, які були засвідчені в органах правопорядку на предмет алкогольного сп’яніння.

08.02.2007Ольга ЯРОШ

P.S. Як повідомили в регіональному управлінні ДААК ДПА України в Рівненській області, в обласному центрі з населенням 280 тисяч осіб налічується 468 об’єктів, у яких здійснюють продаж алкогольних напоїв і 296 - де торгують тютюновими виробами



Рівне-Ракурс №10 від 08.02.2007p. 
На головну сторінку