Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №927 від 22.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Гарбузовий сік - поміч травленню, серцю та судинам

Гарбузовий сік - поміч травленню, серцю та судинам

Свіжі соки містять багато цілющої структурованої води: вона легко потрапляє в клітини й активізує обмінні процеси, а продукти розпаду, токсини та шлаки виводить. Тож, виявляється, що свіжовичавлені соки сприяють очищенню організму на рівні клітини - зараз так говорять тільки про найсучасніші й ефективні препарати, отримані за допомогою  новітніх технологій.

Гарбузовий сік насамперед багатий на мінерали: калій, кальцій, фосфор, хлор, магній, натрій, сірку, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, фтор, кобальт. Білка, жиру, вуглеводів і органічних кислот у гарбузовому соку не дуже багато; є деяка кількість харчових волокон і досить багатий набір вітамінів: бета-каротин, А , РР, С, Е, групи В, пектину. Зокрема, користь пектину величезна: він поліпшує перистальтику кишечнику, кровообіг, знижує вміст «поганого» холестерину, нормалізує обмінні процеси, чудово очищає організм від шкідливих речовин і шлаків.

Тож не дивно, що гарбузовий сік рекомендує вживати як народна, так і офіційна медицина.

Дуже добре допомагає сік гарбузів за серцево-судинних захворювань, особливо тих, які супроводжуються набряками: пити 0,5 склянки соку за 30 хв до їди. Корисно розводити його будь-якими овочевими, фруктовими та ягідними соками, це  робитиме сік не таким концентрованим.

У разі безсоння й тривалого стресу до 1 склянки гарбузового соку слід додати  2 ст. л. меду, довести  до кипіння й 20 хв нагрівати на водяній бані. Приймають по 2-3 ст. л. за 20 хв до їди, тричі на день. Зберігати такий сік можна 2 доби в холодильнику. Якщо цільний гарбузовий сік погано переноситься, можна розводити його перевареною водою (1:1) - вийде гарбузовий напій.

За неврастенії п’ють свіжоприготований сік з медом по 0,5-0,25 склянки перед сном. У денний час також слід пити  такий сік: спочатку по 0,5 склянки двічі на день за 15 хв до їди, а потім збільшують дозу до 2-3 склянок на добу. Сокотерапія має тривати 1,5-2 місяці, потім за потреби зробити 2-тижневу перерву й повторити курс.

У разі холециститу та гепатиту додатково до основного лікування застосовують таке: з гарбуза зрізати верхівку, з середини вичистити насіння й налити меду. Верхівку покласти на місце й обмастити тістом, щоб трималася. Гарбуза  поставити в темне прохолодне місце на 9 діб. Після цього  верхівку з нього зняти й рідину, яка в ньому утворилася, вилити в банку. Зберігати засіб у холодильнику. Приймати по 1 ст. л. тричі на день до їди.

За жовчно- та сечокам’яної хвороби сік п’ють по 0,5 склянки тричі на день за 30 хв до їди протягом 10 днів, потім слід зробити двотижневу перерву й повторити курс.

Для чоловіків сік гарбузів особливо корисний у разі запалення передміхурової залози: його п’ють протягом 3 тижнів, не менше склянки на день.

Щоб налагодити травлення, зміцнити імунітет і подовжити молодість, треба кожного сезону, коли достигають гарбузи, пити натщесерце по 0,5 склянки соку на день за 30 фхв до їди. На щастя, гарбузи дуже довго зберігаються у свіжому вигляді, тому пити свіжий сік можна й узимку, і навіть навесні – корисні властивості він не втрачає.

Регулярне вживання гарбузового соку сприяє зниженню «поганого» холестерину, поліпшує стан судин. Його треба пити по 1-3 склянки на день, можна в розведеному вигляді.

Увага! Чистий гарбузовий сік, як і самі гарбузи, подобаються не всім, однак користь від нього безсумнівна, й люди, що вживають його з лікувально-профілактичною метою, до його смаку зазвичай звикають. Проте, як уже зазначалося вище, його можна розводити (1:1) перевареною водою чи іншими соками, наприклад: морквяним чи яблучним - користь від цього тільки збільшиться, а смак стане приємнішим.

Протипоказань до вживання гарбузів та їх соку не дуже багато. Зокрема, його не рекомендують у разі захворювань травного тракту, гастритів зі зниженою кислотністю, діареї. Дуже рідко буває індивідуальна непереносність гарбузового соку.

22.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 22.08.2019p. 
На головну сторінку