Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №928 від 30.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Обов’язкова вакцинація школярів. Що слід знати батькам?

Обов’язкова вакцинація школярів. Що слід знати батькам?

З 1 вересня невакциновані діти не зможуть відвідувати дитсадки та школи. Це спільна позиція очільниць міністерства освіти і науки Лілії Гриневич і виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Вони наполягають, що тільки так можна знизити рівень інфекційних захворювань і захистити вакцинованих дітей. Які щеплення потрібні до школи і що робити батькам, які принципово не хочуть вакцинувати дитину, розбиралися наші експерти.

Чому щеплення – це обов’язково?

Уже два роки в Україні триває епідемія кору. За даними МОЗ, з початку 2017 року на кір захворіли понад 115 тисяч українців у різних регіонах країни, 39 – померли від ускладнень. За словами лікарів, головна причина поширення хвороби – це низький рівень вакцинації і недостатній колективний імунітет. Адже ліків від кору не існує, і єдиний надійний метод профілактики, як і для більшості інфекційних захворювань, – це вакцинація. 

Тож з початку цього навчального року щеплення є обов’язковою умовою для відвідування дітьми шкіл і дитячих садків. В іншому випадку дітей, які не мають необхідних щеплень, МОЗ рекомендує не допускати до навчання в колективі. Адже у школі невакциновані діти можуть поширювати інфекцію серед інших дітей, а також ставити під загрозу вчителів.

«Підготовка до школи – це не тільки про те, що треба купити зошити та щоденники. Це насамперед про здоров’я. В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає. Цього року ми хочемо запобігти цьому заздалегідь. І для цього нам потрібна допомога батьків: вакцинуйте своїх дітей, щоб захистити їх», – підкреслює Уляна Супрун.

Важливо знати, що недопущення невакцинованих дітей до занять – це не тільки офіційна позиція МОН і МОЗ, а й вимога закону. Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, не дозволяється відвідувати заклади освіти.

10 необхідних вакцин

Відповідно до Національного календаря щеплень, діти до 6 років повинні мати вакцини від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту і краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та хіб-інфекції. У 6 років дітям мають проводити ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту. Крім того, перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд.

Вакцини, передбачені календарем, можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. У МОЗ запевняють, що жодних причин сумніватися у якості вакцин немає. Два роки тому міністерство передало закупівлю вакцин міжнародній організації UNICEF, їхню якість також підтверджує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Крім того, препарати повторно тестуються в Україні після доставки.

Зараз в Україні досить вакцин не тільки на потреби дітей, а й дорослих. Якщо якогось препарату немає у лікарні – варто звернутися до головного лікаря або ж в департамент охорони здоров’я в місті чи області.

«Немає раціональних підстав ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям своєї дитини та набувати імунітет «перехворівши», коли маємо 100% забезпечення якісними та безоплатними вакцинами», – наголошує Супрун. 

Варто пам’ятати, що інформацію про зроблені щеплення батьки мають передати керівництву навчального закладу разом із пакетом документів дитини.

Невакцинованим –

до школи зась

У випадку, якщо батьки не встигають вакцинувати дитину до вересня, або якщо вона хворіла і вакцинація була заборонена – вихід є. Потрібно порадитися з лікарем і визначити, коли можна буде зробити щеплення. Ця дата повинна бути вказана у довідці, тоді дитину допустять до занять у школі.

Якщо ж батьки принципово відмовляються від щеплень, вони мають право змінити форму навчання на дистанційну.

«Вимога щодо щеплень закріплена законом та підтверджена рішенням Верховного Суду, тобто слідувати цим правилам має кожен з нас. Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава в будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти», – пояснює міністр освіти Лілія Гриневич.

Якщо невакциновану дитину все ж приймуть до школи або садка, відповідальність буде нести керівник навчального закладу, а також місцеві органи влади.

«Ви можете мати право не вакцинувати власних дітей, але не можете наражати на небезпеку захворіти інших дітей. Адже колективний імунітет працює лише тоді, коли більшість дітей має щеплення. Якщо приходить великий відсоток дітей без щеплень, вони наражають на небезпеку хвороби й дітей, які вакциновані. При епідемії вони також можуть захворіти», – наголошує голова громадської організації «Батьківський контроль» Оксана Макаренко.

Експерти кажуть, що батькам нещеплених дітей не варто обурюватись і влаштовувати скандали у школі або лікарні. Адже Верховний Суд України вже ухвалив рішення на користь обов’язкової вакцинації і визнав: заборона відвідувати дитячі садки невакцинованим дітям законна. Це рішення остаточне у справі жінки, яка звернулась до суду через «порушення права її сина на освіту», коли її невакциновану дитину відмовилися приймати в садок.

Попри всі аргументи за вакцинацію є чимало українців, які принципово відмовляються від щеплень. МОЗ робить усе можливе, аби підвищити рівень вакцинації в Україні. Можливо, недопуск дитини до навчання у колективі стане ще одним аргументом, щоб батьки переглянули свої погляди на охорону здоров’я.

30.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 30.08.2019p. 
На головну сторінку