Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №208 від 06.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Робота? Робота!

Філологів багато, а ковалів нема

Так уже склалося, що з невпинним темпом життя та науково-технічним прогресом відходять у минуле і певні професії або ж посади, а разом з тим і потреба людини на робочому місці.

Отож, як і раніше, пріоритетом служби зайнятості є допомога громадянам, які з тих чи інших причин втратили роботу і залишилися без достойного заробітку. Повернення громадян у сферу зайнятості, тобто на роботу і є головним завданням.

Як зазначив на недавній прес-конференції директор Рівненського обласного центру зайнятості Роман Ширко, нині центр зайнятості працює як з людьми, що втратили роботу, так і з роботодавцями, які шукають робочі руки. Тож центр зайнятості виступає одночасно в ролі посередника та помічника. І допомога надається і тим, і іншим. Якщо, наприклад, людина не володіє певними професійними навичками, її навчать цьому абсолютно безкоштовно.

Наприклад, за направленням центру зайнятості у цьому році близько 6,3 тисячі чоловік проходили професійне навчання, перенавчання або підвищення кваліфікації.

У жовтні 2005 року планується організувати навчання груп з підготовки кравців, столярів-будівельників, виробників художніх виробів з лози, квіткарок, ковалів ручного кування, касирів (на підприємстві, в установі, організації) та закрійників.

Підвищити свою кваліфікацію зможуть і спеціалісти з курсу “Основи комп’ютерної грамотності (спеціалізація “1С:Бухгалтерія 7.7”).

А чи багато людей знаходять собі роботу після навчання? Як стверджує Роман Ширко, таких у Рівненській області є близько 75 відсотків (у минулому році 69 відсотків). Це означає, що шлях обрано вірний.

Цікаво, що 5-7 років тому великим попитом користувалися такі професії, як оператор комп’ютерного набору та бухгалтери, то зараз ринок праці має тенденцію до робітничих професій. Досить часто центр зайнятості стикається з надлишком таких професій, як філологи та психологи.

Загалом же, протягом 9 місяців 2005 року послугами державної служби зайнятості на Рівненщині скористалося більше 87 тисяч незайнятих громадян.

Протягом січня-вересня працевлаштовано більше 26 тисяч незайнятих осіб, що на 6,5 відсотка більше, ніж за відповідний період 2004 року. Через центри зайнятості працевлаштовується 58 відсотків безробітних, прийнятих у всіх галузях народного господарства області.

06.10.2005Олександр ДЖИГИРЕЙ



Рівне-Ракурс №10 від 06.10.2005p. 
На головну сторінку