Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №929 від 05.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, як нейтралізувати неприємний запах у квартирі

Кілька порад, як нейтралізувати неприємний запах у квартирі

Велика кількість засобів для поглинання запаху, що продаються в магазинах в достатку, часто не вирішує проблем господарок.

Ніхто не може з точністю сказати з яких компонентів зроблений засіб, наскільки він ефективний і безпечний. Тому поглинач запаху краще робити самостійно.

Це просто, швидко й недорого. А головне - можна не хвилюватися за якість і безпеку.

Джерела неприємних запахів

Проблема появи неприємних запахів на кухні й у холодильнику актуальна для кожної господарки. Але крім цих приміщень, існують і інші місця в будинку, де можуть бути сторонні «аромати»: санвузол, шафи, передпокій, улюблені свійськими тваринами куточки.

• Кухня. Тут найчастіше можуть виникнути небажані «аромати». Щоденне готування, відро для сміття, зливальні отвори, холодильник – усе це не може не позначитися на загальній атмосфері приміщення.

• Санвузол. У туалеті й ванній запахи можуть з’явитися через вогкість, погану роботу систем вентиляції, наявність котячих туалетів.

• Шафи, комоди. Закриті шафи можуть стати джерелами поганого запаху. І тут крім рятування від нього, бажано зробити мінімальну ароматизацію.

• Передпокій із взуттєвими шафками. Передпокій перебуває «у зоні ризику» через взуття. Велика кількість туфель, чобіт і черевиків рано або пізно змусять звернути на себе увагу.

Як діють нейтралізатори запахів

Насамперед, треба знати, що єдиним 100% способом боротьби із запахами є підтримка чистоти в будинку, своєчасне прибирання всіх джерел «ароматів». Не варто довго зберігати швидкопсувні продукти в холодильнику й рідко виносити сміття. Однак у деяких випадках все-таки варто вдатися до допомоги професійних засобів-поглиначів.

Як правило, нейтралізатори запаху, що продаються в торговельних мережах, у своїй основі мають активоване вугілля або природний мінерал цеоліт.

Хімічні властивості активованого вугілля дозволяють йому абсорбувати молекули певного розміру й таким чином поглинати запах. Залежно від специфіки запаху застосовується те або інше вугілля.

Чому саме вугілля й цеоліт є основними поглиначами для побутових цілей? Пов’язане це з їхньою екологічністю й безпекою для здоров’я людини. Це абсолютно натуральні засоби, створені самою природою. До того ж ними зручно користуватися.

Засоби, що нейтралізують запах

Для «господарських» завдань на кухні фаворитами є 4 натуральних засоби нейтралізації неприємних запахів.

1. Активоване вугілля. Є одним з найефективніших засобів для боротьби з небажаними запахами. Саме цей матеріал використовується при виробництві більшості поглиначів запахів для холодильників і вугільних фільтрів для них. Завдяки своїм особливостям цей недорогий, зручний і натуральний засіб поглинає молекули запаху.

2. Харчова сода. Нейтралізує й дезінфікує. Содою з успіхом користувалися наші бабусі, коли в холодильниках псувалися продукти.

3. Оцет. Також засіб з арсеналу старшого покоління, яке продовжує залишатися швидким і ефективним. Часто рекомендується мити холодильники й мікрохвильові печі за допомогою води й оцту.

4. Цеоліт - природний мінерал, який відмінно справляється з поглинанням неприємних запахів. Цеоліт використовується не тільки в холодильниках. Він є чудовим наповнювачем туалетів для тварин, застосовується при очищенні води, у фільтрах і т.д.

Поглинач запаху у холодильнику

Скориставшись цим невеликим майстер-класом, кожна господарка може зробити такий ефективний і симпатичний поглинач запаху для холодильника за яких-небудь десять хвилин. А матеріали для його виготовлення є абсолютно в кожному будинку.

Кінцевий виріб буде дуже сильно нагадувати цукерку. У підсумку він не тільки буде боротися з неприємними запахами, але й радувати своїм зовнішнім виглядом.

Знадобиться всього 3 речі:

- кілька таблеток активованого вугілля;

- пористий нетканий матеріал або будь-який сітчастий матеріал;

- різнобарвна стрічка для зав’язування куточків.

У якості матеріалу краще використовувати спанлейс. Він легкий і має чудові абсорбуючі властивості. Зі спанлейса часто роблять серветки, медичні халати і т.п.

Для виготовлення цукерки-поглинача спочатку розкладаємо 4-7 таблеток активованого вугілля «ковбаскою». Зав’язуємо кути нашої цукерки. Все! Цукерки готові.

Тепер можна покласти наш саморобний поглинач запаху в холодильник. Він не тільки виконує свою пряму функцію, але, на відміну від тієї ж соди, має симпатичний і оригінальний зовнішній вигляд.

Ароматизація

У деяких випадках крім нейтралізації неприємного запаху, потрібно провести легку ароматизацію.

Наприклад, після прибирання в шафах рекомендується скористатися ароматичними засобами. Не обов’язково застосовувати аерозольні освіжувачі повітря. Можна скористатися натуральними природними засобами. Саше з лаванди не тільки наповнить закритий простір легким приємним ароматом, але й з успіхом буде боротися з появою молі. Шкірка лимона й апельсина, палички кориці чудово ароматизують кухню.

Можна капнути ефірну олію на шматочок вати й залишити на поличках шафи. Зробити свій власний спрей-освіжувач повітря зовсім нескладно, для цього потрібно лише змішати воду й кілька крапель потрібної ефірної олії.

05.09.2019



Рівне-Ракурс №10 від 05.09.2019p. 
На головну сторінку