Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №930 від 12.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Стурбованість здоров’ям шкодить серцю

Стурбованість здоров’ям шкодить серцю

Нездорова стурбованість станом здоров’я може обернутися ризиками серцевих захворювань, з’ясували норвезькі вчені.

Впродовж понад 10 років вони спостерігали за рівнем стурбованості станом здоров’я серед семи тисяч учасників експерименту.

Вчені припускають, що хоча загальне занепокоєння є визнаним ризиком для здоров’я, стурбованість саме станом здоров’я може бути окремою проблемою.

Кардіологи кажуть, що ті, хто постійно відчувають «занепокоєння станом здоров’я», мають обов’язково проконсультуватися зі своїм лікарем.

Занепокоєння станом здоров’я науковці визначають як «постійну стурбованість» наявною хворобою чи можливістю серйозно захворіти, пошуки швидкої медичної поради, і все це - без жодних симптомів самого захворювання.

Дилема

Усі учасники експерименту народилися між 1953 і 1957. Від 1997 вони регулярно відповідали на запитання щодо свого здоров’я, способу життя, освіти, а також робили аналізи крові, вимірювали тиск, вагу і зріст. Дослідники також стежили за рівнем занепокоєння учасників експерименту за допомогою Whiteley Index.

Крім того, вони стежили і за тим, як лікували учасників експерименту, а також за випадками смерті до 2009 року.

Впродовж цього часу у 234 піддослідних (3%) був серцевий напад або стенокардія у гострій формі.

Після того, як відомі фактори ризику були взяті до уваги, частка тих, хто мав схильність до серцевих хвороб (понад 6%), була удвічі більшою серед тих, хто мав вищі рівні «занепокоєння станом здоров’я».

І що вищим був рівень занепокоєння, тим більшим був ризик того, що у людини розвинеться якась серцева хвороба.

«Результати дослідження ілюструють дилему, із якою стикаються лікарі, - пояснив керівник дослідження доктор Ліне Берге. - З одного боку, лікарі мають запевнити пацієнта, що фізичні симптоми стурбованості ще не означають якоїсь серцевої хвороби, але з іншого боку - пояснити, що постійне занепокоєння може бути одним із факторів ризику набути серцево-судинне захворювання».

«Хвилюватися природно», але ...

«Хвилюватися природньо, якщо люди відчувають, що у них може бути якась хвороба», - каже Емілі Рів із British Heart Foundation.

«Проте стурбованість і стрес можуть стати спусковим гачком для поганих звичок, таких, як куріння та нездорове харчування, які збільшують ризики серцевих хвороб».

Наразі, вважає лікар, ми не знаємо, чи дійсно ті, хто занадто турбується про своє здоров’я, наражаються на ризик мати серцевий напад, але цілком зрозуміло, що зниження рівня занепокоєння має значні переваги для здоров’я.

«Якщо ви непокоїтеся станом здоров’я, поговоріть із лікарем», - радить Емілі Рів.

12.09.2019



Рівне-Ракурс №10 від 12.09.2019p. 
На головну сторінку