Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №279 від 15.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відгорнути лаштунки

Марія Матіос та Іван Драч отримали задоволення від перегляду вистави "Берестечко"

Рівняни змагаються з акторами мегаполісів

Вистава "Берестечко" висунута на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка

З “Берестечком”, створеним на сцені Рівненського обласного академічного державного музично-драматичного театру режисером Олександром Дзекуном, з актором Володимиром Петрівим у головній ролі, конкуруватимуть сценічні твори режисерів Дніпропетровського театру, театру Богдана Бенюка та Наталії Сумської, а також дві оперні вистави режисерів із Донецька та Києва.

На перегляд “містерії на дві дії” за романом Ліни Костенко команда представників Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка прибула, маючи у своєму складі народну артистку, академіка Національної академії мистецтв і аж двох Героїв України. До речі, серед членів комісії переважають Шевченківські лауреати минулих років.

Як зазначила головуюча на прес-конференції для рівненських ЗМІ, що відбулася перед початком конкурсного перегляду “Берестечка”, письменниця - лауреатка Шевченківської премії-2005 Марія МАТІОС, “цього року до Комітету надійшло, здається, найбільше за останні роки подань - 72”. Дехто з претендентів не витримав нервового напруження і зняв свою кандидатуру ще до закінчення творчого герцю.

До третього туру конкурсного відбору допущено 38 робіт і творів. Серед обранців, які дійшли до завершального етапу, є не лише громадяни України, а й українці, що мешкають за межами батьківщини: поети Остап Лапський (Польща), Віра Селянська (Бразилія), Мойсей Фішбейн (Ізраїль), перекладач Раймонд Турконяк (Великобританія). Відрізняє нинішню мистецьку акцію й те, що до конкурентної боротьби за найпрестижнішу в Україні премію вперше за всю її історію долучилися рок-музиканти - гурт “Кому вниз”, у репертуарі якого є пісні на слова похмурого Тараса.

Головним критерієм відбору, за словами Марії Матіос, була і є естетична цінність твору, його висока духовність. Адже, за Положенням, “національна премія встановлюється для нагородження громадян за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства”.

Засідання комітету відбудеться наприкінці лютого. Переможців оголосять традиційно, у 193-й день народження Кобзаря, 9 лютого. Отже, тримаймо кулаки за рівненських академіків та сподіваймося, що натхненну працю режисера і акторів буде відзначено як найяскравіше, найвидатніше духовне надбання вітчизняної культури року, що минув.

Вистава пройшла з величезним успіхом, після її закінчення шанувальники театрального мистецтва протягом десяти хвилин щирими оплесками утримували акторів на сцені. Тим більше приємно було побачити в залі велику кількість глядачів, які прийшли подивитися виставу вдруге і втретє.

До речі, автор твору - Ліна Костенко - дала згоду на постановку вистави лише у Рівному, хоча, на жаль, довгоочікуваного візиту поетеси рівняни поки що не діждали. Не приїхав до Рівного і улюбленець жінок, член високого журі Анатолій Хостікоєв. Втім, емоційна Лариса Кадирова і монументальний Іван Драч, інтелігентний Михайло Слабошпицький, колоритний Іван Марчук, ветеран-мистецтвознавець Борис Візницький, стриманий Андрій Бокотей і чарівна Марія Матіос майже сповна задовольнили цікавість журналістів. Майже - тому що, відверто і щиро відповідаючи на запитання “акул пера”, одне єдине залишили без відповіді. А саме: хто з претендентів сподобався їм найбільше? Що ж, поживемо - дізнаємося!

15.02.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 15.02.2007p. 
На головну сторінку