Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №936 від 24.10.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Рівненське ШЕУ працює цілий рік

Рівненське ШЕУ працює цілий рік

Напередодні Дня автомобіліста та дорожника, автор попросив розповісти про нелегку працю Рівненського міського Шляхово-експлуатаійного управління його начальника Віктора Климука. Домовились про інтерв?ю швидко, але «зловити» начальника стало справжньою проблемою, адже начальник ШЕУ постійно контролює роботи на об?єктах, а їх у підприємства багато. Та все-такі в щільному графіку Віктора Климука вдалося відшукати «вікно», і ми поспілкувались.

– Пане Вікторе, розкажіть, будь ласка, про здобутки ШЕУ.

– Ми працюємо. Наш колектив, а це 360 чоловік, виконує роботи по ремонту та реконструкції вулиць Рівного. В нинішньому році ми провели поточні ремонти на 142 вулицях (вартість робіт до 200 тисяч гривень). На шістнадцяти основних вулицях був проведений середній ремонт з кошторисом від одного мільйона чотирьохсот тисяч гривень до мільйона дев?ятсот тисяч гривень на одну вулицю. Також, ми займалися ремонтом 62 прибудинкових територій, вартість робіт від 40 тисяч до 160 тисяч гривень. І ще працювали по ремонту міжквартальних проїздів, їх було відремонтовано 48, на загальну суму 303 тисячі гривень. Усього ж в 2019 році Рівненське ШЕУ виконало робіт на 46 мільйонів гривень. Роботи вистачає. Хочу сказати, що наш колектив немає проблем з відсутністю роботи. Як тільки завершується сезон ремонтних робіт готуємось до прибирання снігу. Так що наше підприємство працює круглий рік.

– А які проблеми є на Вашому підприємстві?

– На жаль, маємо проблему з кваліфікованими кадрами. Навіть якщо враховувати, що в нас зарплати не низькі – працівники отримують від 7 до 10 тисяч гривень на місяць, є дефіцит робітників. Це прикро. Також хочу сказати, що у нас на балансі близько ста одиниць техніки. При цьому рівень її амортизації сягає 65 –68?%. Тобто є машини, які експлуатуються по 30 – 35 років. Їх потрібно або капітально ремонтувати, що дуже недешево, або списувати і купувати нові. Наведу такий приклад. Наближається зима, і всім водіям хочеться їздити по розчищених дорогах, а не по льоду. Для того, щоб нормально пройти зимовий сезон, нам потрібно мати 18 спеціалізованих дорожніх машин. В наявності є 15, з них 5 експлуатуються більше тридцяти років. Тобто, потрібно купляти нову техніку, а це дуже дорого. Одна нова спеціалізована дорожня машина коштує двадцять п?ять мільйонів гривень. Однак, якщо ми всі хочемо, щоб вулиці Рівного взимку були прибрані і добре посипані, то потрібно купувати нову техніку для ШЕУ, тому що це потрібно для безпеки людей. Взагалі, наше підприємство – це власність усіх містян, і я вважаю, що підтримання нашого підприємства в належному стані, достатній обсяг фінансування робіт в інтересах усіх рівнян.

Також варто було подивитись на інші обласні центри. Наприклад, в Хмельницькому на потреби їхнього ШЕУ кожен рік виділяється 120 мільйонів гривень. Тобто, майже в три рази більше ніж у Рівному і це, на мою думку, не правильно, адже вулиці нашого міста повинні бути гарними і безпечними, а це вимагає грошей.

Записав Володимир Конєв

24.10.2019



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2019p. 
На головну сторінку