Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №279 від 15.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сильні духом і тілом

9-річна Юлечка Міщук - одна з наймолодших вихованок Рівненської обласної федерації ушу

Хто куди, а ми - на ушу!

Вперше на Рівненщині проходитиме чемпіонат області з різновиду китайського єдиноборства

Донедавна центр ушу в області знаходився в Дубно. А наприкінці минулого року секція китайського єдиноборства з’явилася і в Рівному. Вже сьогодні клубні заняття з ушу, які у суботу-неділю проходять в ДЮСШ №4, відвідує більше двадцяти рівнян. Одні йдуть сюди за здоров’ям, інші - навчитися прийомів самооборони, духовно самовдосконалюватися.

Простора спортивна зала. На запрошення тренера Володимира Воронежського учні стають у ряд. Серед них - чоловіки, жінки, діти, підлітки. Наймолодшому бійцю сім років, найстаршому - 44. Одні одягнені в кімоно, інші - у звичайний спортивний одяг.

Заняття розпочинається з розминки, яка включає в себе біг, вправи на гнучкість та дихання, що є складовими базової техніки ушу. Після того, як кров у судинах почала рухатися швидше, вчитель скерував учасників розділитися на підгрупи за стилями ушу: адже кожен з учнів вибирає той стиль, який йому більше підходить.

-Старші люди обирають “тай цзи цюань”, - каже пан Володимир, - адже цей стиль ушу спрямований на загальне оздоровлення та омолодження організму. Молодшим до вподоби стиль “довгий кулак” або “південний кулак”. Дівчата успішно займаються “таулу” (традиційне ушу), а в “сань до” (контактний поєдинок) лідирують хлопці.

- Батьки приводять дітей, аби відгородити їх від сучасних підступних спокус, зокрема, наркотиків та алкоголю, - продовжує тренер. - До нас ідуть водії та охоронці, токарі й поштарі, журналісти і люди інших професій. Ушу особливо корисне для людей, у яких “сидяча” робота.

Адже східне єдиноборство дає змогу оволодіти не тільки елементами самозахисту, але й фізично вдосконалитися: зокрема, розвинути реакцію, окомір, зміцнити м’язи рук та ніг, нервову, серцеву та статеву системи, навчитися контролювати емоції тощо.

Пан Воронежський зазначив, що навесні в Рівному відбудеться перший обласний чемпіонат з ушу. А з травня щомісяця проходитиме так званий “відкритий майданчик” - бійці різних стилів східних єдиноборств матимуть нагоду позмагатися один з одним, аби випробувати себе і суперника на технічну майстерність та спритність.

Аби не заснути на робочому місці - вправа “Лохань джи” (за методикою ушу): ноги на ширині плечей, присісти “на носочках”, стегна горизонтальні до підлоги, руки витягнути перед собою; посидіти в такому положенні дві хвилини - сон пройде.

15.02.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 15.02.2007p. 
На головну сторінку