Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №941 від 28.11.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Рівне - абсолютний лідер по енергоефективності та скороченню споживання газу

Минулої п’ятниці в ефірі Українського радіо було констатовано, що найбільшу в Україні кількість заходів, що дозволяють суттєво заощаджувати природні ресурси, реалізує Рівне. Отож упродовж декількох останніх років наше місто є своєрідним взірцем для наслідування у сфері енергоефективності.

«Нині Рівне вдвічі зменшило використання газу та очолює всеукраїнський рейтинг реалізації енергоефективних технологій і термомодернізацій багатоквартирного житлового фонду»,– зауважив в інтерв’ю Українському радіо міський голова Рівного Володимир Хомко. А до 2021 року обсяг використаного газу, з його слів, можна зменшити у чотири рази.

Про те, що передувало такій економії, мер розповів ведучому програми «Сьогодні. Вдень» Романові Коляді.

- Нещодавно в Рівному відбувся семінар з енергоефективності. Так-от, там я продемонстрував слайд, на якому наочно показано те, що за останні п’ять років разом з мешканцями, державою і коштами, що виділили з міського бюджету, ми витратили третину мільярда гривень на модернізацію будинків.

У Рівному сьогодні майже 200 термомодернізованих будинків. Крім того, ми взяли кредит НЕФКО – це вже реалізація третього проекту. Зокрема, модернізуємо школи та інші комунальні заклади. До нового року маємо підписати третій транш, приблизно на 5 мільйонів євро, а разом з нашим співфінансуванням буде 7 з половиною мільйонів євро. Два мільйони піде на реконструкцію вуличного освітлення, а все інше – на термомодернізацію шкіл, дитячих садків та інших комунальних закладів.

І останнє – це модернізація котелень. Ми пішли по шляху переводу котелень на тверде паливо. У нас великі запаси паливних трісок прямо біля міста. Декілька котелень вже переобладнали. Наступного року плануємо переобладнати ТЕЦ, яка забезпечує теплом і гарячою водою 60% міста. Якщо це вдасться зробити, споживання газу в порівнянні з 2010 роком зменшиться приблизно в чотири рази. Ми зменшили споживання газу (це прогнозні показники) приблизно в 1,9 разу».

– Що Ви скажете про зменшення субвенцій місцевим бюджетам удвічі?

– Очевидно, що грошей завжди не вистачає. Децентралізація кардинально змінила ситуацію в містах. До децентралізації місто мало на капітальні видатки приблизно 40 мільйонів, наразі – в середньому 300 мільйонів гривень. Разюча різниця, але є проблема – держава не виконує зобов’язань, що взяла на себе. Турбує субвенція по освіті, медицині. У поточному і минулому році ми витратили на школи і медицину своїх 130 мільйонів. Погодьтесь, такі кошти ми знайшли б на що потратити в місті.

Така сама ситуація і з інсуліном практично по всіх містах. Держава припинила фінансувати інсулін. Люди йдуть до нас, мусимо брати кошти з міського бюджету, в тому числі й з програми термомодернізації, і давати на інсулін, гемодіалізи та інше. Було б чудово, якби держава свої зобов’язання виконувала стовідсотково. Втім визнаю, що децентралізація кардинально змінила ситуацію з фінансуванням у всіх містах.

28.11.2019



Рівне-Ракурс №10 від 28.11.2019p. 
На головну сторінку