Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №942 від 05.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Город на підвіконні.

Город на підвіконні.

Як виростити руколу в домашніх умовах

Рукола, яку українці залюбки вирощують у теплицях та на городах, може не менш успішно рости й у домашніх умовах.

Пропонуємо вам дізнатися, як виростити руколу на підвіконні й що для цього потрібно.

Рукола однаково добре росте як у дерев’яних ящиках, так і у квіткових горщиках, і в лотках із пластику. Ґрунт їй необхідний або нейтральний, або слабо лужний. Відмінно для вирощування руколи підходить земля, на якій раніше росли бобові або гарбузові культури. Надалі, якщо захочете вирощувати руколу взимку, можна запастися такою землею з осені.

Щоб не занести із землею збудників хвороб рослин, ґрунт потрібно знезаразити. Це легко зробити, якщо прогріти її в духовці близько 30 хвилин. Якщо відповідної землі під рукою немає, можна приготувати грунтосуміш із перегною, піску й дернової землі з розрахунку 2:1:2.

Перед тим, як вирощувати руколу, у підготовлені ємності потрібно спочатку засипати дренаж для відтоку надлишків вологи шаром в 2-3 см. У якості дренажу можна використовувати биту цеглу, керамзит або гальку.

Вирішивши вирощувати руколу, варто подбати про гарне освітлення. Ця рослина дуже світлолюбна. Якщо вікно перебуває не на південній стороні, потрібно зробити штучне підсвічування. Для цього підійдуть звичайні лампи денного світла. Установіть їх на висоті близько 60 см над ящиками з руколою і питання вирішене. Додавайте світла в похмуру погоду й продовжуйте освітлення на 3-4 години на зимові дні.

Посів

Одержати гарні сходи нескладно, використовуючи метод поверхневого посіву. Для цього насіння руколи потрібно розкидати по зволоженому ґрунту, а потім присипати сантиметровим шаром землі.

Полив

Рукола потребує вологи, але в розумних межах. Після посіву посадкову ємність бажано накрити плівкою або склом, після чого помістити в темне місце. Перші сходи з’являються через 5-6 днів. Відразу після цього плівку забирають, а ящик (горщик) з руколою ставлять на світле місце.

Рослина швидко усмоктує всі речовини із ґрунту, тому не рекомендується вносити підгодівлю, особливо органічні й нітратні добрива.

Догляд

Виростає рукола досить швидко. Приблизно через 8-10 днів після появи сходів їх проріджують і прибирають слабкі й зайві рослини. До речі, ці паростки можна вже використовувати в салати.

Урожай руколи можна збирати приблизно через місяць, залежно від обраного сорту, зрізуючи окремі листи. Кращим скоростиглим сортом руколи вважається Покер. Цей сорт дає свій перший урожай придатних до вживання листочків уже через 3 тижні. Середньостиглі сорти Рокет, Сицилія, Корсика порадують вас свіжими листами через 35-38 днів після посіву.

Як бачите, виростити руколу на підвіконні в домашніх умовах зовсім нескладно. Ця проста й вдячна справа під силу навіть новачкові в агрономії. Причому соковита зелень у горщиках не тільки порадує вас своїм смаком, але й стане прикрасою на вашій кухні!

05.12.2019



Рівне-Ракурс №10 від 05.12.2019p. 
На головну сторінку