Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №948 від 23.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому виникають судоми, та що робити коли вже «схопило»

Судома – це мимовільне та різке скорочення м’язів. І якщо судоми виникають, значить чогось м’язам не вистачає. У більшості випадків їм бракує живлення – кисню, крові, живильних речовин.

М’яз довго перебував в одній позі в затиснутому стані і має потребу у живленні, тому й починає сигналити організму, що потрібно вжити заходів.

Якщо судоми долають вас нечасто, вони не сильні, то, можливо, проблема в наступному:

— стрес, перевтома, довге перебування в задушливому місці;

— недолік кальцію, магнію, калію, вітаміну D або порушення їхнього балансу;

— перегрівання;

— сильне зневоднювання;

— тривале сидіння навпочіпках, що приводить до перенапруги м’язів;

— різка різниця температур тіла і води;

— тісне взуття або ходьба на високих підборах;

— судома в шиї або плечах, що застала нас зненацька із самого ранку і що змушує тримати голову злегка поверненою у певний бік, свідчить про те, що ви підібрали незручний матрац або подушку.

Східна медицина головною причиною судом вважає страх, і вона навіть здатна визначити, чого саме ви боїтеся. Східні лікарі вважають, що судоми в стегні вказують на те, що ви мучитеся від подій минулого, судоми в ікрі говорять про страх спілкування або нерозуміння в родині, а судоми в стопі трапляються у тих, хто боїться майбутнього і невпевнений у собі.

Захворювання, які можуть викликати судоми

Також судоми може викликати атеросклероз, остеохондроз хребта, варикозне розширення вен, цукровий діабет і голодування.

На додаток до всього причиною виникнення судом може стати прийом сечогінних або гормональних засобів, які посилено виводять калій, а також велика втрата солей при діареї або блювоті. Також судоми можуть з’являтися і в осередку подразнення в руховій області головного мозку. Це відбувається в результаті інфекційної поразки нервової системи, наприклад, через грип та інші вірусні інфекції.

Що робити, якщо схопила судома

У спеку судоми можуть початися через зневоднювання, тому експерти рекомендують пити прохолодну кип’ячену воду з додаванням солі. Також не зайвим буде додавання в раціон молочних продуктів (вони багаті кальцієм), апельсинів, бананів, абрикосів (багаті калієм), зелених овочів і фруктів, а також хліба з висівками (вони наповнюють організм магнієм).

Якщо судома схопила під час плавання, потрібно перестати рухати ногами і спробувати розігнути схоплену стопу іншою, здоровою стопою.

Судома трапилася вночі? Потрібно піднятися з постелі і підвестися на п’яти (краще на холодній підлозі). Якщо у вас не виходить встати з ліжка, спробуйте розслабитися і глибоко дихайте. Коли ви напружуєтеся при болі, ви тільки підсилюєте судому. Плавно розтягніть гомілкові м’язи і тягніть носок на себе. Зробіть легкий масаж всієї гомілки, приділяючи увагу хворобливій ділянці.

Якщо судоми трапляються часто, фахівці рекомендують внести зміни в щоденний раціон харчування (зменшити споживання борошняного, солодкого, а ось сир і твердий сир вживати потрібно обов’язково). І, звичайно, не відкладати візит до лікаря.

23.01.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.01.2020p. 
На головну сторінку