Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №948 від 23.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

9 причин чому у вас болять ноги

Як розпізнати симптоми, та що робити

Найчастіше ноги болять просто від втоми. Але іноді це сигнал про більш серйозні проблеми зі здоров’ям.

Болі в ногах, що тривають більше трьох днів, є серйозним приводом для звернення в медичний заклад для з’ясування їх причини. Основними причинами можуть бути захворювання судин ніг, хвороби хребта, суглобів, м’язів.

Причина №1. Варикоз

Як розпізнати. Насамперед, за характерним венозним малюнком. Набряки, відчуття важкості в ногах та болі, що тягнуть, посилюються до кінця дня.

Що робити. Відвідати флеболога і зробити УЗД вен. Залежно від стану судин лікар призначить лікування. Зменшити біль допоможе компресійний трикотаж і гімнастика.

Причина №2. Тромбофлебіт

Як розпізнати. Раптовий гострий пульсуючий біль і печіння у литкових м’язах, з’являються почервоніння та набряки. Вени ущільнюються і стають дуже хворобливими, до них неможливо доторкнутися. Може підвищитися температура до 38 °С.

Що робити. Терміново до судинного хірурга! Потрібні ангіосканування та аналіз крові, щоб оцінити ступінь закупорки вен.

Причина №3. Цукровий діабет

Як розпізнати. Ноги болять, набрякають, виникають відчуття оніміння та поколювання. Шкіра на гомілках стає сухою і лупиться. Все це супроводжується сильною спрагою і загальною слабкістю.

Що робити. Необхідні аналіз крові на цукор і консультація ендокринолога.

Причина №4. Остеопороз

Як розпізнати. Ікри часто судомить, може також боліти в області колінних і тазостегнових суглобів. У групі ризику – жінки старше 40 років, особливо тендітні та світловолосі, а також курці та кавомани.

Що робити. Денситометрію – дослідження щільності кісткової тканини (воно буває рентгенологічне або ультразвукове). Лікар призначить препарати кальцію.

Причина №5. Защемлення сідничного нерва

Як розпізнати. Біль розтікається від нижньої частини спини у сідницю і далі по задній поверхні ноги до п’яти. Можливі відчуття то печіння, то холоду, то оніміння.

Що робити. Звернутися до невролога, він може призначити МРТ. Найчастіше защемлення відбувається в результаті проблем із хребтом, лікувати потрібно саме їх.

Причина №6. Артрит

Як розпізнати. Біль в області суглоба, то сильніший, то слабкіший; при ходьбі біль гострий, при довгому стоянні немов викручує ноги. Суглоб опухає, шкіра довкола нього червоніє.

Що робити. Іти до ревматолога: знадобиться зробити рентген суглобів, здати аналіз крові.

Причина №7. Ендартериіт

Як розпізнати. Ікри та стопи болять під час руху – не відразу, а коли ви пройдете метрів двісті. Варто зупинитися, і біль зникає.

Що робити. Потрібна консультація судинного хірурга і обстеження: МРТ, ангіографія, УЗД судин, загальний аналіз крові.

Причина №8. Атеросклероз артерій

Як розпізнати. Болі в ікрах виникають вдень винятково під час руху і вночі під час сну. Ноги постійно холодні незалежно від погоди.

Що робити. Проконсультуватися із судинним хірургом. Пройти магнітно-резонансну контрастну ангіографію та УЗД.

Причина №9. Плоскостопість

Як розпізнати. До кінця дня стопи ниють, виникають набряки в області щиколоток, іноді судоми. Характерна непряма ознака – взуття стоптується із внутрішнього боку каблука.

Що робити. Звернутися до ортопеда. Залежно від важкості симптомів він може призначити ліки або операцію. Швидше за все, знадобиться виготовити устілки за індивідуальним зліпком.

5 прийомів для здорових ніг

Після цілого дня на ногах робіть контрастні ванночки. Починайте і закінчуйте холодною водою.

Чергуйте високі підбори з іншим взуттям.

При будь-якій можливості ходіть босоніж.

Не носіть постійно джинси, що облягають, і легінси – вони порушують циркуляцію крові.

Підтримуйте нормальну вагу: кожний зайвий кілограм – це додаткове навантаження на ноги.

23.01.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.01.2020p. 
На головну сторінку