Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №948 від 23.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що таке поліпшене копулювання, та як його робити

Що таке поліпшене копулювання, та як його робити

Способи щеплення плодових дерев бувають різні. Відгулявши всі новорічні свята, бажано перевірити стан підщепи та прищепи. Як ви вже зрозуміли, ми будемо розповідати про зимовий спосіб щеплення плодових дерев. Після Різдва можна вже приступати.

Виберіть дату процедури щеплення та днів за десять до неї занесіть ваші підщепи в тепле приміщення і покладіть у вологий пісок. Через один тиждень принесіть туди ж живці та помістіть їх у ємкість з теплою водою на добу. Потім варто промити живці з підщепами і злегка їх осушити. Помітьте, що ці строки щеплення плодових дерев бажано не порушувати.

Зимовий спосіб щеплення плодових дерев називають «поліпшеним копулюванням». Він полягає в тому, що місце щеплення обв’язують плівкою (її потрібно буде заздалегідь нарізати стрічечками шириною один сантиметр), а потім парафінують. Парафін для цього розігрівають на водяній бані. Потім кілька живців опускають на пару секунд у парафін для обробки прищепи і місця обв’язки. Щеплення, звісно ж, при цьому тримають корінням нагору.

Потім укладають рослини в заповнений вологою тирсою ящик (можна як вертикально, так і горизонтально) і засипають до верху тією ж тирсою. Виносять ящик у приміщення з температурою 18-19 °С (для кісточкових культур – температура нижча, близько 16 °С). Повітря в цьому приміщенні має бути досить вологим.

Залежно від створених умов на стратифікацію піде не більше двох-трьох тижнів, після чого ящик переноситься в приміщення де температура трохи вища нуля. Це потрібно щоб бруньки не проросли, а холод процесу зрощення не перешкода – він буде тривати. Найпростіший варіант заключної стадії такого способу щеплення плодових дерев – розмістити ящик у підвалі.

Іноді у щеплених плодових дерев може початися вегетація, а висаджувати їх у ґрунт ще рано. У цьому випадку виставте рослини у теплицю, що обігрівається, або навіть у теплу кімнату і пророщуйте їх до посадки.

При зимовому способі щеплення плодових дерев вони виростають, як правило, сильними і здоровими.

23.01.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.01.2020p. 
На головну сторінку