Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №281 від 01.03.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#От дають!

Головний характерник Рівненщини Володимир Мусій

Рівняни готуються до приїзду характерників

Незвичайне шоу козаки-екстремали покажуть навесні... на Тараканівському форті!

Зліт козаків-характерників обіцяє бути, щонайменше, шокуючим для глядача. Вже сьогодні йде ретельна підготовка до приїзду поважних гостей. Про те, що відбудеться через місяць-півтора на Тараканівському форті, що неподалік Дубна, - у розмові з головним характерником області, отаманом Козацького товариства ім. Северина Наливайка Володимиром МУСІЄМ.

- Пане Володимире, вже у багатьох на слуху приїзд козаків-характерників на Рівненщину. Що ж вони “привезуть” із собою?

- Привезуть (сміється) знання та вміння. Останнє покажуть для всіх бажаючих на форті. Принаймні наше козацьке товариство на це сподівається. Бої на мечах, вогняні брами, через які будуть проходити відважні козаки, гострі ножі, на які лягатимуть сміливці, танці на розбитому склі тощо - характерники високого класу продемонструють силу волі та багатогранність подекуди надлюдських можливостей. Про конкретну дату проведення повідомимо пізніше.

- Ви згадували, що на Рівненщині теж формується військо козаків-характерників. Що воно собою являтиме і хто зможе туди потрапити?

- Так. Військо в процесі формування, хоча зустрічі рівненських характерників відбувалися і раніше. Хто ж туди входить? Члени козацького товариства - як жінки, так і чоловіки. Коли вже сформується товариство, вчителі-характерники проводитимуть уроки для козаків. Ви ж маєте уявлення, хто такі характерники? Нагадаю, що колись у кожному козацькому курені був характерник - людина, яку не “брали” ні вогонь, ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної. Згідно з переказами, такі “характерники” могли без ключів відкривати замки; плавати на човнах по підлозі, як по морських хвилях; переходити через річку по сукняній хустці чи циновках з лози; брати голими руками розпечені ядра; вилазити з туго зав’язаних і навіть зашитих мішків; “перекидатися” на тварин. Характерник знається на “білій” та “чорній” магії, лікарських травах.

- Тобто, козаки вивчатимуть основи білої та навіть чорної магії?..

- Не тільки. Є ще “зелена”, “червона” магія, вправи для загартування волі. Деякі наші козаки вже сьогодні мають здатність бачити ауру людини, знаються на цілющих травах тощо. Характерництво - багатогранна наука про душу людини і природу.

- А чи безпечно навчати людей магії?

- Навпаки. Зла на світі багато - потрібно знати, як захищати себе та рідних. Характерники ніколи не застосовуватимуть елементів чорної магії, бо знають наслідки її дії. Однак захист від впливу чаклунів можуть виставити.

- Як можна потрапити до війська характерників?

- Приходьте в козацьке товариство ім. Северина Наливайка, а там (посміхається) розберемося…

01.03.2007Ольга ДОЛЯ

P.S. Цими днями отаман козацького товариства ім. Северина Наливайка Володимир Мусій святкував свій День народження. Бажаємо цій сильній духом людині козацього здоров'я та натхнення для втілення гарних задумів у життя. Це цікаво Характерників ховали по-особливому Козаків-характерників після смерті ніколи не ховали священики - опікувалися ними запорожці. Що цікаво, мертве тіло козака-характерника клали лицем донизу. Одне з таких поховань було розкопане в 1936 році біля с.Архангельськ Ясинуватського району Донецької області. Козак лежав у дубовій труні, зробленій без жодного цвяха. Коли її відкрили, побачили останки козака в червоних шароварах і синьому жупані, підперезаному зеленим поясом. Він лежав лицем донизу. Прості люди називали характерників чаклунами, галдовниками, а попи вважали, що в них “вселився біс”.



Рівне-Ракурс №10 від 01.03.2007p. 
На головну сторінку