Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №951 від 13.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

У Рівному презентували проєкт розвитку міського простору Рівного з урахуванням людей з інвалідністю

У Рівному презентували проєкт розвитку міського простору Рівного з урахуванням людей з інвалідністю

Незрячі жителі та гості міста отримали унікальну можливість якщо не побачити, то відчути на дотик туристичні місця у Рівному, як от краєзнавчий музей, зоопарк, драматичний театр та інші. Відповідні великі карти-білборди з нанесеними на них тактильними позначками з’являться в місцях масового скупчення людей. Це стало можливо, завдяки реалізації соціального проєкту в рамках Громадського бюджету «Адаптація міської туристичної інфраструктури до потреб людей з інвалідністю».

6 лютого в «Інваспорті» відбулася презентація проєкту, автор якого депутат Рівненської міської ради Олексій Муляренко розповів:

– Це по суті одиничний інклюзивний проєкт в рамках громадського бюджету в категорії вартістю до 250 тисяч гривень. Таким чином ми не лише робимо Рівне доступним для людей з інвалідністю, а й привертаємо увагу до їхніх потреб. Такі проєкти є й в інших містах України, але їх дуже небагато. Хочу подякувати людям, які допомогли реалізувати цю ідею від її початку і до завершення, за їхні консультації і безпосередню підтримку. Обіцяю, що працюватимемо над темою безбар’єрного простору для людей з інвалідністю й надалі. Це – лише початок.

Тактильні карти з позначками шрифтом Брайля допомагають орієнтуватися в просторі незрячим. Вона є багаторівневою і різноструктурною.

– Ми розмістили на ній тільки центральну частину міста, бо шрифт Брайля є об’ємним і потребує багато місця, – розповіла одна з консультантів проєкту Ніна Асєєва. – Карта спрощена, тому що розрахована на людей, які вивчатимуть її тактильно. На ній розміщені не лише музеї та театри, а й безбар’єрні кафе та ресторани. Також тут є QR-код, перейшовши за яким можна заслухати аудіо-екскурсію про Рівне на своєму телефоні.

Загалом 11 таких білбордів буде встановлено по всьому місту: автовокзалі, в «Златі Плазі», парку ім. Шевченка, Міському будинку культури, «Текстильнику». Вони виготовлені з пластику, якому не страшний дощ і сніг.

Окрім того, було створено 3 фільми про Рівне та його найвизначніші місця із сурдоперекладом. Їх також презентували в «Інваспорті» 6 лютого.

Авторка фільмів Надія Фоміна каже:

– До створення кінострічок довелося залучити багато документознавців, істориків та фахівців у туристичній сфері. Ми хотіли зробити все можливе, щоб люди з інвалідністю змогли хоча би торкнутися думками до надзвичайно красивих пам’яток нашого міста, до частинки його історії. Дуже важливо, що таким чином ми можемо сприяти розвитку свідомого громадянського суспільства.

13.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 13.02.2020p. 
На головну сторінку