Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №952 від 20.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс господаря

Що треба знати про розсаду солодкого перцю

Що треба знати про розсаду солодкого перцю

Сівба, пікіровка, підживлення, формування

Перець, за біологічними критеріями, є багаторічною самозапильною рослиною, але в наших умовах він вирощується, як однорічна культура.

В залежноті від сорту, висота його стебла становить від 30 до 100 сантиметрів. Плоди різних сортів перцю відрізняються між собою розмірами, формою і кольором.

Що любить?

• Легкі, родючі, суглинні ґрунти (РН 5,5-6).

• Йому потрібний короткий світловий день у період росту і розвитку (тому підсвічування розсади необхідно робити не більше 8 годин на добу).

• Перець, особливо у віці розсади, любить часті, але нерясні поливи теплою водою (+24-25°С).

• Великий любитель калію.

• Віддає перевагу теплому ґрунту (+18-24°С) і теплому повітрю (близько +25°С). Оптимальна температура для росту і розвитку +22-28°С. При зниженні температури до +15°С – перестає розвиватися. Доросла рослина здатна виносити невеликі заморозки (але не нижче –1°С).

Чого не любить?

Найменшого ушкодження коренів. У перцю погана регенерація коренів (погано переносить пересадження, особливо в ранньому віці).

Не любить найменшого заглиблення при пересадженнях.

Не любить глини, кислого ґрунту, а тому не любить торфу. Погано переносить свіжий гній і надлишок азоту, підвищені дози мінеральних добрив, загущені посадки, високі температури в теплиці (вище +35°С), різкі перепади температур (більше 15 градусів), полив холодною водою (нижче +20), пряме сонце опівдні.

Як правильно посіяти?

Насіння має бути посіяним на глибину 2-3 см. Справа в тому, що перець не можна заглиблювати при пікіровці та пересадженні, тому що це може викликати загнивання заглибленої частини стебла. Тому його потрібно сіяти відразу на велику глибину, інакше коренева система утвориться занадто близько до поверхні, і кущик надалі буде нестійким. До того ж він буде страждати від посухи.

Потім, як звичайно, ємкість накрити зверху склом або плівкою, поставити в тепле місце, і чекати сходів.

Перець можна змусити зійти дуже швидко, на 6-7-й день, якщо підтримувати температуру ґрунту +28-32 °С. Не можна піднімати температуру вище +36-40 °С, насіння втратить схожість при тривалій високій температурі. Якщо температуру ґрунту знизити до +25-27 °С, перець буде сходити 14-15 днів. При температурі близько +22 °С на це буде потрібно приблизно 20 днів. Перець може не зійти зовсім при температурі ґрунту нижче +20 °С, а при більш низькій температурі насіння просто згниє.

Як вирощувати розсаду?

Не потрібно сіяти занадто рано: поки не з’явиться сонце, розсада перцю не випустить перший справжній лист, навіть при підсвічуванні. А це позначиться на якості розсади й урожаю.

Як тільки з’являться перші петельки сходів, не очікуючи появи інших, варто поставити ємкість під лампу денного світла і знизити температуру до +16-18 °С. Якщо чекати інших сходів, то сім’ядольне коліно у найбільш сильних рослин, що зійшли, витягнеться, розсада буде цибатою і слабкою. Через 4-5 днів температуру можна підвищити до +22-25 °С. Перець теплолюбний, його не можна ставити на підвіконня біля самого скла. При цьому він дуже світлолюбний, хоча й не витягається, як томат, при недоліку освітлення. У нього при розкритті сім’ядольних листочків, у крапці росту, закладається програма розвитку. При недостатній освітленості саме в цей момент замість розвилки, у якій закладається перший бутон, буде закладатися листя, тобто в майбутньому затягнуться бутонізація та плодоносіння.

Пікіровка

Перець краще пікірувати при наявності 3-4-х справжніх листочків. При пересадженні головне – не ушкодити кореневу систему. У перцю в жодному разі не укорочують центральний корінець! Розсаду не заглиблюють, її висаджують на ту ж глибину, на якій вона росла. Не кваптеся пересаджувати перець: чим він старший, тим легше перенесе пересадження. Перші 2-3 дні після пікіровки розсаду не підсвічують. Потім потрібно включати підсвічування не більше 8 годин на добу.

Торф’яні горщики краще ні для якої розсади не використовувати (вони швидко забирають вологу з ґрунту та дуже швидко пересихають, корені крізь них погано проростають).

У перцю компактна коренева система, але проте його не слід саджати в занадто малі ємкості, тому що в малому об’ємі коріння закручується в клубок і довго після пересадження на місце не розростається вглиб і вшир.

Висаджуємо на постійне місце

При висадженні в ґрунт (вік розсади 60 днів) перець не заглиблюють, а висаджують так само, як він ріс у горщику. Не треба загущувати посадки, тому що це приведе до стеблової гнилі. Найкраще перець вирощувати окремо, у невисокій тепличці, де не буде різкого перепаду температур.

Перець можна вирощувати уздовж рядів томату, тоді він менше буде піддаватися нападу попелиці.

Якщо перець вирощується на утепленій грядці, то як біопаливо можна брати сухе сіно, листя, неперепрілий компост. Не слід брати гній, тому що перець буде нарощувати надземну частину, але не буде зав’язувати бутони. Мало того, якщо в початковий період у ґрунті виявиться занадто багато азоту, перець почне скидати не тільки зав’язі, але й бутони.

Підживлення і поливи

Показником гарного самопочуття перцю є більш світлий колір молодих листочків у порівнянні з іншими.

Приживання розсади йде близько 10 днів. Як тільки на розсаді з’явився новий лист – вона прижилася і тепер її можна підживлювати.

Зазвичай перець підживлюють 2 рази на місяць. Поливають регулярно, але помірно. Краще поливати, так само, як і томат, не водою, а слабким розчином мінерального добрива. Перець зовсім не переносить найменшого пересихання поверхневого шару ґрунту.

Формування

Низькорослі сорти та гібриди можна не підв’язувати і не формувати.

Високорослі підв’язувати потрібно і формувати теж потрібно: поступово прибрати все листя до розвилки стебла, постійно прибирати всі пасинки до розвилки. Іноді в розвилці утворюються три стебла замість двох, третє краще прибрати. Усі гілочки й бутони, спрямовані усередину кущика, теж варто прибирати, тому що ці гілочки загущують і затінюють кущ, а плоди із внутрішніх бутонів виростають виродливими.

Наприкінці липня (як на томатах) усі бутони та квітки варто обірвати, залишивши тільки зав’язі, і прищипнути кінці всіх гілок, щоб зупинити подальший ріст. Тоді наприкінці вересня буде багато плодів, інакше буде один дріб’язок, що не встиг вирости.

У розвилці куща утворюється перший плід, що пригнічує ріст інших зав’язей. Якщо ви хочете отримати дуже великі перці або виростити своє насіння, то цей плід варто залишити і насіння брати саме з нього. Якщо Ви хочете отримати багато перців, то цей плід треба вищипнути ще в стадії бутона якомога раніше. При цьому плоди, звісно ж, не будуть дуже великими, тому що за вагою рослина дає той самий урожай: або мало, але великих плодів, або багато, але дрібних.

Урожай варто нормувати залежно від стану рослини: на сильній – залишати більше плодів, на слабкій – менше, вищипуючи бутони або зав’язі.

Сорти болгарської селекції знімають у стадії технічної спілості, у цьому стані перець уже цілком їстівний і добре дозарюється до стадії біологічної спілості.

Гібриди голландської селекції в стадії технічної спілості несмачні і погано дозарюються, тому їх треба знімати не раніше, ніж з’явиться перший мазок сортового забарвлення, тоді вони дійдуть. Ще краще виростити їх на кущах до стадії біологічної спілості – тоді вони будуть дуже смачними. Як правило перці голландської селекції – це великоплідні, товстостінні гібриди пізніх строків дозрівання.

Фази розвитку

Сходи з’являються при температурі близько +25 градусів приблизно через два тижні. Через 15-20 днів після сходів з’являється перший справжній лист і щотижня – кожний наступний. Через 40-90 днів, залежно від сорту, починається бутонізація. Від появи бутона до початку цвітіння проходить 15-25 днів, кожна квітка розкрита близько 6 днів. Від моменту утворення зав’язі до плода технічної спілості проходить 20-30 днів, і ще 20-30 днів буде потрібно на дозрівання плода від технічної до біологічної спілості. Отже, щоб виростити перці технічної спілості, з моменту сходів буде потрібно від 75 до 165 днів (залежно від сорту) – і, відповідно, від 95 до 195 днів від сходів до плодів біологічної спілості.

Сподіваємося, усі знають про те, що гострий і солодкий перець поруч не саджають. Справа в тому, що родоначальником солодкого перцю є перець гіркий, а тому при перезапиленні всі перці вийдуть гіркими.

Чи можна вирощувати перець зі свого насіння?

Можна, але тільки із сортів, а не гібридів. Коли перець дозріє, тобто повністю офарбиться в той колір, що властивий даному сорту, розріжте плід, насіння витрусіть і підсушіть. Як і томати, кращі перці виростають зі свого насіння. Якщо насіння не визріло – при сушінні воно потемніє і краї у нього злегка загорнуться. Таке насіння може погано сходити або зовсім не зійде. Плід, залишений на насіння, можна зняти в стадії початку забарвлення і дати йому повністю визріти до стадії біологічної спілості. Насіння, отримане з перезрілих перців, так само як з перезрілих томатів, має погану схожість.

20.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 20.02.2020p. 
На головну сторінку