Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №952 від 25.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Держава турбується про борги громадян

Держдума РФ готує законопроект про обмеження кредитного навантаження населення. Надто вже багато боргів, вважають там, набрали росіяни.

Олександр Трушин

Новий тренд: зараз співвітчизники купують подарунки в кредит, тим більше, що це зробити дуже просто оформить онлайн кредит на карту. Спочатку пані хочуть порадувати чоловіків з 23 лютого. А ті до 8 Березня набрали 250 тисяч боргів на суму 2 млрд рублів, повідомляє якесь консалтингове агентство. На що були витрачені шалені гроші? Половина представників сильної статі збиралися подарувати косметичні набори, 15 відсотків - повісті коханих в ресторан, 10 відсотків - оформити подарункові сертифікати, 9 відсотків - піднести побутову техніку і так далі. Кількома місяцями раніше така ж докладна розкладка була по Новому році, виявляється, і його багато зустрічали в борг.

Наталя Зубаревич, головний науковий співробітник Центру аналізу доходів і рівня життя НДУ ВШЕ, позначила нове явище: «Люди терпіли в 2015 році, терпіли в 2016-м. А з 2017-го почалося швидке зростання кредитування. Обсяг виданих кредитів населенню в 2018 році виріс на 35 відсотків, а сумарна заборгованість по кредитах досягла до кінця 2018 року 14,9 трлн рублів. Населення нарощувало споживання за рахунок кредитів, а грошові доходи продовжували падати. Це дуже ризикована ситуація: як віддавати борги? Поки прострочена заборгованість за кредитами невелика - 1,1 відсотка за іпотекою і близько 8 відсотків за споживчими кредитами ».

Ситуація для Росії незвичайна, кажуть експерти: такого зростання кредитів у нас ще не спостерігалося.

Є й уточнення до цифри 14,9 трлн, названої Наталею Зубаревич: на позикові кошти, кажуть в Асоціації російських банків, зараз живуть 49 млн чоловік, більше половини працездатного населення. Найвища заборгованість - за споживчими позиками - 46 відсотків, потім іпотека - 43 відсотки і автокредитування - 11 відсотків. При цьому заборгованість за кредитами виявилася більшою, ніж обсяг кредитів, виданих в 2018 році.

Минулого тижня ЦБ оприлюднив дані по закредитованості населення з розбивкою по регіонах. Найбільш справно платять за кредитами позичальники Севастополя, Криму, Ненецького, Чукотського і Ямало-Ненецького автономних округів - прострочення не більше 1 відсотка від обсягів виплат. А найбільше простроченої заборгованості в Карачаєво-Черкесії, Бурятії, Північної Осетії і Адигеї - там прострочення склало більше 7,5 відсотка.

Закредитованість росіян за пару тижнів на очах перетворилася в національну проблему. До її вирішення негайно підключилися законодавці. Минулого тижня глава комітету з фінансового ринку Держдуми Анатолій Аксаков заявив, що готується законопроект про обмеження рівня боргового навантаження населення. Ідея полягає в тому, щоб заборонити брати нові кредити тим позичальникам, у яких на погашення вже наявних буде йти більше 50 відсотків щомісячного сімейного доходу. Законопроект буде готовий до літа, і, можливо, його приймуть до кінця року.

Що і кого нервує

Чому ж 35-відсоткове зростання споживчих кредитів в минулому році став сигналом до паніки? Костянтин Крищенко, завідувач кафедрою «Фондові ринки і фінансовий інжиніринг» РАНХиГС, в 2002-2008 роках працював заступником голови Центрального Банку, бачить в цьому скоріше приводи для оптимізму. «Причина зростання споживчих кредитів в останні два роки в тому, що люди стали більш спокійно ставитися до того, в якому стані знаходиться наша економіка, - каже він.- У них знову з'явилося бажання жити краще, купувати необхідні їм товари тривалого користування. Але при цьому доходи населення продовжують падати, їх динаміка неадекватна потребам. І якщо є можливість купувати товари в кредит, люди її використовують ».

Як відрізняються російський регіони за якістю життя

Наталя Акіндінова, директор Інституту «Центр розвитку» НДУ ВШЕ, звертає увагу на те, що минулий рік взагалі був переломним: у росіян знову змінилася споживча модель поведінки. «Споживчі кредити дуже значно впливають на купівельну спроможність населення і формують попит на товари. В окремі періоди у нас переважала накопичувальна модель фінансування споживчих витрат: накопичив - купив. Відповідно збільшувалася частка заощаджень, люди вважали за краще вкладати гроші в депозити, потім витрачати. У минулому році норма заощаджень у нас сильно впала і модель поведінки змінилася на кредитну: купуй товар, плати пізніше. І відповідно обсяги кредитів зростають швидше, ніж вклади. Ми стали менше заощаджувати, але більше витрачати. Не треба сприймати це як екстраординарне явище. Навпаки, сьогодні це звичайна практика розвинених країн ».

Для розуміння, наскільки перегріта ситуація, важливо знати співвідношення виданих населенню кредитів до банківських депозитах. За словами Олексія Ведев, керівника лабораторії структурних досліджень РАНХиГС, в 2014-2017 роках обіймав посаду заступника міністра економічного розвитку РФ, в світовій практиці вважається нормою співвідношення 60:40. 60 відсотків - чисті заощадження, 40 відсотків - чиста заборгованість. У нас таке співвідношення було тільки в благополучному, 2005 році. У кризові роки співвідношення доходило до 20:80. Зараз ситуація некритична: частка кредитів - 55 відсотків.

Набагато важливіше і небезпечніше інша цифра - прострочення по кредитах, погані борги, без повернення кредитів.

За словами керівника проекту «За права позичальників» «Загальноросійського народного фронту» Євгенії Лазаревої, це всього 7 відсотків від загальної суми кредитів. Вона каже: «На банківських балансах прострочення по кредитах останнім часом значно скорочується. Це статистика банків. Набагато більш тривожними були 2015-2016 роки, коли рівень прострочення досяг майже 10 відсотків. За останні чотири роки ситуація, навпаки, стабілізувалася з виходом економіки з падіння і з економічним зростанням, хоча і слабким ».

Як оцінювати ситуацію тепер ситуацію: вже критичної або ще не дуже? Експерти пропонують стежити за балансом боргів і доходів. Євгенія Лазарева зазначає: якщо «боргове навантаження виявляється понад 50 відсотків від річного доходу позичальника, виникає висока ймовірність дефолту» (до цієї ж цифрі звертається і Анатолій Аксаков), а зараз в середньому по країні кредитне навантаження складає 27 відсотків річного доходу умовного позичальника (дані проекту «За права позичальників»). У Костянтина Крищенко розрахунки трохи відрізняються: «В середньому кожен російський позичальник сьогодні повинен банкам суму, рівну його місячного доходу». Але ж і це теж некритично.

Борг відсотками червоний

Що ж тоді стало причиною для паніки, якщо процес протікає в руслі світових тенденцій, а росіяни за споживчими характеристиками і зовсім наблизилися до європейців?

Олексій Ведев пояснює: у нас дуже високі банківські відсотки на тлі зниження доходів людей. Причини відомі - висока ключова ставка ЦБ, під яку він видає гроші і з якої виходять всі інші банки, видаючи кредити. Висока ж ставка ЦБ пояснюється безперервною боротьбою з інфляцією. Так, відсотки по іпотеці у нас, наприклад, 8-9 відсотків на рік, за споживчими кредитами - від 11 до 13. Саме збільшення відсотків по кредиту в санкційні роки призвело до роздування заборгованості, яка виросла в 2018-м приблизно на 25 відсотків . Борг виходить дуже короткий, люди намагаються гасити його якомога швидше, тому що перспективи доходів неясні, а в кредити зашиті великі відсотки. Зараз населення виплачує банкам за рік по кредитах і відсоткам за кредитами близько 1 трлн рублів на рік. Для порівняння: це п'ять Кримських мостів. Або ще одна цифра для орієнтиру: 1,7 трлн рублів отримають цього року регіони країни з федерального бюджету в рамках національних проектів.

Справа, пояснює Костянтин Крищенко, «не в розмірі боргу, а в розмірі процентної ставки, яку позичальник платить банку». Це провокує кризу поганих боргів, яким лякають росіян, а швидше за все навіть не росіян, а фінансова влада країни.

Олексій Ведев порівнює: «У США відсоток по іпотеці - 3,5-4. У Німеччині - близько 4. У нас 8-9 відсотків. Фактично виходить, що російська сім'я за 10 років одну квартиру купує собі, а другу віддає банку - такий набігає відсоток на суму боргу. За оцінками нашого ЦБ, середня процентна ставка по всій заборгованості, включаючи іпотеку, автокредити, споживчі кредити і так далі, доходить до 16 відсотків. Це дуже багато".

У всьому світі кредитування вважається одним з найважливіших стимулів попиту і умовою зростання національної економіки. Експерти «Огонька» розповідають, що перед світовим кризою 2008 року китайське керівництво зібрало півсотні найбільших економістів світу і поставило перед ними питання: як утримати економіку країни від падіння? Рецепт був даний простий: розвивати споживчий попит за рахунок кредитування. Зараз обсяг кредитування населення в Китаї - 5 трлн 653 млрд доларів (дані на 23 лютого 2019 року). У Росії на 16 лютого 2019 року - 221,3 млрд доларів. Цифри непорівнянні, різниця в 25 разів, при тому що населення Росії менше китайського в 10 разів.

Порятунок рядового кредитора

Важливий момент: як відзначають експерти, китайський споживчий кредит забезпечує попит на продукцію своїх виробників. «У нас же вплив споживчого кредитування на вітчизняну промисловість невисока, - каже Наталя Акіндінова.- Люди беруть кредити для покупки автомобілів, електроніки, побутової техніки. Але це все в основному або повністю імпортна продукція, або зібрана в Росії з імпортних комплектуючих. Людям потрібні хороші товари. Але наша промисловість забезпечити цей попит не може, немає таких вітчизняних товарів, які хотілося б купувати. Думаю, що це проблема промисловості, а не кредитування ». Тобто ми, купуючи хороші імпортні товари, кредитуємо практично не свою економіку, а чужу.

25.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 25.02.2020p. 
На головну сторінку