Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №282 від 09.03.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сильна чи слабка?

Чому жінки йдуть в армію?

Чому жінки йдуть в армію?

Міністр оборони України до дня 8 Березня “подарував” усім жінкам–військовим по сто гривень

20-річна рівнянка Ольга ДЕМ’ЯНЧУК (на фото) донедавна працювала у сфері торгівлі. І ось одного чудового дня вирішила... піти в армію! Що спонукало молоду дівчину та всіх тих жінок, що зараз служать у 13-ому армійському корпусі, зробити такий вибір? Чи кожна пані сьогодні може стати українським “солдатом Джейн”?..

Жінки в армії штанів не носять...

...Не випадково напередодні Міжнародного жіночого дня кореспондент “Рівне-Ракурсу” завітала у 13-ий армійський корпус, що в обласному центрі, й зустрілася з симпатичними панянками в погонах. Милі, але по-військовому дисципліновані та стримані - такий ось “вималювався” загальний портрет сучасної жінки-солдата.

Ольга Дем’янчук, телефоністка вузла зв’язку 13-го армійського корпусу - наймолодша з них. Почала служити у червні минулого року.

- Олю, що ж спонукало тебе одягнути військову форму?

- Батько у мене військовий. Та й, попрацювавши у сфері торгівлі, зрозуміла, що це не моє. А тут знайшла себе. Дружний колектив, чудова атмосфера, дисципліна, соціальна захищеність. Тільки от не звикла щодня ходити у спідниці. Жінки в армії штанів не носять.

- Колись дівчата на плакатах писали: “Помру, але вийду заміж за військового!” А ти дотримуєшся такого принципу?

- Ну, я не така категорична (мило посміхається). Хоча, кажуть, “військові” сім’ї міцні. Так, можливо, я зустріну тут свою долю. Тим паче, жінка в армії чоловічою увагою не обділена. А військовий - чоловік із великої літери.

Прес-секретар 13-го армійського корпусу Віктор ШУБЕЦЬ зазначив, що дійсно нерідко солдати “гуляють” весілля чисто по-військовому. Якщо неодружена жінка йде служити в армію, то вона, найімовірніше, саме там зустріне свою другу половинку. Отож, виходить, хто хоче вийти заміж за військового, йдіть в армію! Жарт, звісно. Хоча, якщо “військові” сім’ї міцні та надійні, то чого ж іще треба жінці?..

Спочатку - служба, а діти - потім

Між іншим, сьогодні жінок-військових в армії не так і багато - лише десять відсотків від загальної кількості солдат. Служать у частинах забезпечення, переважно - у підрозділах зв’язку. І хоч разом із чоловіками виконують нормативи - бігають, стріляють, однак безпосередньою військовою діяльністю не займаються. Навіщо? Для цього є чоловіки.

8 Березня в армії - свято особливе: жінки тут на вагу золота. Чоловіки готуються до нього з трепетом. Навіть журналістам не зізналися, який сюрприз готують чарівним колегам.

А от нинішній міністр оборони України Анатолій ГРИЦЕНКО всім жінкам-військовим до дня жіночого свята “подарував” по сто гривень. “Непогано!” - зазначили солдатки, однак деякі законопроекти зустріли не зовсім “на ура”.

Атож, нині вирішується питання про “заборону вагітніти і народжувати” дітей жінкам, які вперше йдуть служити в армію за контрактом (найменший термін контракту - три роки).

“Ну як можна заборонити жінці народжувати?” - обурюються панянки. Дійсно! Хоча є інша сторона медалі - людей вчать військовій справі не для того, щоб вони через місяць-другий покидали її, - тут дисципліна.

А чи кожна жінка може потрапити на військову службу за контрактом? У принципі, майже кожна, яка виявить бажання служити. Якщо донедавна приймали жінок до 30 років, то сьогодні - до 40. Бажано мати технічну освіту та володіти вольовими якостями. А головне, по-змовницьки зазначили жінки-військові, мати витримку та бути просто порядною людиною.

09.03.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 09.03.2007p. 
На головну сторінку