Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №962 від 30.04.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Що робити, коли вкусила оса чи бджола

Коли вас жалить оса або бджола, навряд чи ви замислюєтеся про те, чи є різниця, адже це однаково боляче. Однак реакція індивідуальна, особливо якщо ви страждаєте алергією на укуси комах. Тому так важливо знати ази «першої допомоги».

Перша допомога при укусі бджоли або оси вимагає негайного вилучення жала, однак якщо бджола завжди залишає жало в тілі людини, то оса – у вкрай рідких випадках. Тому, якщо ви відчули хворобливий «укол», але жало не виявили, при цьому місце укусу зудить, почервоніло та набрякло, постарайтеся видавити з ранки отруту.

Після того, як отрута вилучена, дайте постраждалому антигістамінний препарат за віком і, якщо потрібно, знеболювальне (аспірин, ібупрофен, парацетамол). Місце укусу промийте холодною водою з милом, прикладіть ватяний тампон, змочений нашатирем або перекисом водню, можна використовувати і сольовий розчин. Потім до уражених місць прикладіть крижаний компрес або рушник, змочений холодною водою, це зменшить хворобливі відчуття та зніме набряклість. Пропонуйте потерпілому рясне питво та жарознижувальне, якщо у нього підвищилася температура.

Укус бджоли або оси зазвичай не є небезпечним для життя, але якщо є алергія на отруту цих комах, наслідки можуть бути серйозними. Ознаки алергійної реакції включають нудоту, підвищення температури, набряк, кропивницю, проблеми з диханням, посиніння обличчя та губ, ядуху, судоми, шок і втрату свідомості. У цьому випадку екстрена допомога медиків потрібна негайно, особливо якщо вкусили в область горла або потерпілий проковтнув комаху. Поки їде «швидка», укрийте потерпілого ковдрою, обкладіть грілками з теплою водою, дайте антигістамінний засіб.

30.04.2020



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2020p. 
На головну сторінку