Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №963 від 07.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Каша, як мітла, вимете непотріб з організму

Каша, як мітла, вимете непотріб з організму

Сучасна наука про харчування – нутриціологія, підхопила цю народну ідею й науково обґрунтувала використанню каш у дієті, як засобу для очищення організму.

Справді, вживання каш – це найліпший нешкідливий і простий метод для виведення токсинів з організму. Будь-які крупи багаті на клітковину з безліччю різних органічних кислот, які й притягують до себе, мов магнітом, важкі метали, пестициди та інше «сміття». Така властивість притаманна практично всім кашам, але в різній мірі, залежно від властивостей кислот, що входять до їх складу. А ефективність очищення залежить від того, наскільки міцно вони зв’язуються зі шкідливими металами.

Є одна хороша закономірність: передусім виводяться особливо токсичні домішки. Наприклад, метали в такій послідовності: свинець, кадмій, мідь, залізо.

«Геркулес» підтримає душевну рівновагу

Найліпше виводять токсини овес, гречка, пшоно. А гречані крупи багаті на пектин, який поліпшує травлення, та лецитин – так потрібний нашій печінці й підшлунковій залозі. Це чудова «вечірня» каша. Джерелом вітаміну РР, солей магнію та мікроелементів є пшоно. Рис найкорисніший той, що неочищений – коричневий чи довгий середньоазіатський. Учені довели, що найліпше пестициди виводяться з кукурудзяною кашею, а важкі метали – з вівсянкою.

Особлива умова, за якої досягається повне очищення: каша має бути в шлунку якомога довше – мінімум 20 хвилин. Що довше вона там затримується, то більше токсинів буде виведено. Тому бажано вживати каші з молоком та маслом.

Найбільш корисна вівсянка: вона виводить токсинів більше, ніж інші каші, тому що має властивість довго перетравлюватися. Незалежно від того, на чому зварено вівсянку: на воді чи молоці, з маслом чи цукром чи без, вона витягне з організму до 90?% усякого непотребу.

У вівсянці багато цінних білків, фосфору, заліза й магнію. Причому, останнього в ній стільки, що «геркулес» можна назвати засобом для підтримання артеріального тиску, душевної рівноваги й міцності кісток.

Цікаво, що навіть під час варіння вівсянка не втрачає своїх властивостей. У воду переходять крохмаль, органічні речовини, деякі кислоти й вітаміни, тобто органічні кислоти, які не «вимиваються» водою, а разом із клітковиною створюють особливо міцний «комплекс» із металами й надійно виводять їх з організму.

Оздоровлення рисом по-китайськи

А от рис потребує особливого приготування. Його треба якомога довше промивати великою кількістю води. Таким чином вимиється з нього крохмаль, який заважає «зустрічі» токсинів та амінокислот, і тим самим пришвидшиться процес очищення. Це тим більш корисно, оскільки промитий рис до того ж сприяє схудненню.

Є цікавий рецепт з минулого століття оздоровлення рисом по-китайськи: рисові зерна відмивали протягом тижня, поки вони не ставали прозорими, як скло, майже повністю позбавленими крохмалю, та їли по 1 ст. л. на день сирим. Раніше таким рисом лікували робітників золотих копалень (там великий ризик отруєння свинцем і миш’яком).

Зараз такий рецепт стане в пригоді всім, хто пов’язаний зі шкідливим виробництвом (наприклад, обробкою дорогоцінних металів). До речі, якщо такий рис залити окропом, він миттєво стане розсипчастим.

Пшоно прискорить зрощення кісток

А гречку ліпше не варити, а запарювати: залити окропом, укутати й залишити в теплому місці. Вона буде смачнішою та ефективнішою щодо поглинання металів.

Цінна властивість пшона – виводити з організму залишки антибіотиків і продукти їх розпаду (приймаючи антибіотики, щодня треба їсти пшоняну кашу). Виявлено особливість пшона гальмувати ріст пухлин, а його сечогінна дія допомагає лікувати набряки. Можна ще додати, що пшоно сприяє зрощенню зламаних кісток, загоюванню ран, зміцненню м’язів.

Будь-яка каша чудово поєднується з молоком, вершками, нежирним сиром, бринзою, вершковим маслом та олією, грибами та квашеною капустою, зеленню, прянощами, горіхами (окрім арахісу).

Чудово доповнюють кашу курага, родзинки, інжир, сухофрукти, солодкі яблука, мед, помідори, маслини. І при цьому крупи не втрачають своїх адсорбувальних властивостей.

Тож вводьте до свого раціону більше каш і будьте здорові. Смачного!

07.05.2020Броніслава Влазнєва, кандидат медичних наук



Рівне-Ракурс №10 від 07.05.2020p. 
На головну сторінку