Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №963 від 07.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, як отримати гарний врожай огірків

Кілька порад, як отримати гарний врожай огірків

Вирощуванням огірків на присадибній ділянці займається практично кожен городник. Соковиті, зелені, хрусткі і ароматні плоди – бажані гості на нашому столі в будь-якому вигляді.

Але далеко не завжди огірочки радують нас гарним урожаєм. Для успішного вирощування необхідно знати особливості цієї культури.

Огірки родом з Індії морозів не зустрічали ніколи, тому гинуть вже при нульовій температурі, а сіяти їх потрібно тільки у прогрітий ґрунт. Погано себе почуває огіркова рослина, якщо температура повітря нижче +15°С. А якщо при цьому ще йдуть дощі, то готуйтеся пересівати грядки або закладайте нові – для підстрахування.

Проблема є й з насінням. Оптимальна температура для його проростання – +18-24°С. Якщо нижче, то насіння сходить довго. До того ж оболонка насіння огірків щільна і повільно набухає. Поки вона набрякне, вміст часто загниває. Щоб уникнути цих проблем, сіють огірки тільки тоді, коли ґрунт прогріється до 12-14°С, і бажано пророщеним насінням.

Якщо сіють раніше, то обов’язково сухим насінням та укривають грядку плівкою.

Немає нічого гіршого для садівника, чим чекати та доганяти. Тому огірки сіють і раніше.

А щоб насіння не згнило і не загинула коренева система, умільці укладають на дно грядки шар гною у 20 см. Зверху прикривають шаром землі у 15-20 см. На такому «бутерброді» корінням нічого не загрожує і огірки ростуть як на дріжджах. А до моменту плодоносіння корені доростають до гною, завдяки чому рослини завалюють господарів зеленцями.

Полив

Листя огірків не має захисту, вологу воно втрачає дуже швидко. У сухій землі ця культура росте погано. В Індії клімат зовсім інший, чим у нас – там тепло і волого.

Якщо огірку не вистачить вологи, то перші зав’язі обпадуть, різко знизиться врожай, і замість огірків виростуть гачки.

Але від рясних поливів на вихідні користі мало – при надлишковому зволоженні огірки вражаються хворобами та кореневими гнилями. Поливати їх потрібно часто і невеликими дозами. В ідеалі через 1-2 дні. А краще прокласти шланги краплинного зрошення.

Інший вихід – мульчування соломою або плівкою. Висівати огірки можна через прорізи у плівці – заодно і ґрунт прогріється раніше.

І ще. Поливати їх необхідно тільки теплою водою. Від холодної знову ж виростають тільки гачки.

Посадка

Недобре вийде і при занадто частому посіві насіння у рядках. Цвітіння затримається на 1-2 тижні, сильніше виявляться хвороби, урожай знизиться. Відстань між рослинами повинна бути не менше 25 см.

Ось тільки огіркову грядку потрібно прикрити від вітрів. Якщо немає природного захисту – посійте лаштунки з кукурудзи.

Ґрунт

Огірки не виносять кислих ґрунтів. Тому на огіркову грядку потрібно вносити попіл або свіжомелене вапно.

Попіл навіть краще, адже на заплавних і торф’янистих ґрунтах огірки часто непомітно страждають від нестачі мікроелементів, яких у попелі багато.

І все б добре, але коріння в огірків має слабку поглинаючу здатність. Дбайливі городники, що намагаються побільше їх підживлювати, роблять рослинам ведмежу послугу. Через достаток солей у ґрунті огірки не можуть взяти відтіля ні воду, ні живильні елементи.

Вносити добрива та підживлення під огірки можна тільки в малих концентраціях – у два-три рази менше ніж для помідорів, а для молодих сходів в 4-5 разів.

Тобто на відро брати не сірникову коробку сечовини, а десертну ложку. Причому через тиждень після сходів потрібно їх підживлювати не азотом, калієм, а фосфорними добривами – 20-30 г суперфосфату на 10 л води. І не треба підживлювати огірки в холодну погоду. Якщо температура утримується в районі +10°С, корені не працюють. Підживленнями ми їх у цей час тільки обпалимо. Підживлювати по листям у такий період – зовсім інша розмова.

Пустоцвіт

Ще одне вічне огіркове лихо – пустоцвіт. Якщо на початку росту сходів тривалий час ідуть дощі або ви часто поливаєте рослини, у більшості сортів починається потужний ріст батогів і утворення чоловічих квіток, які в народі й називають пустоцвітом. Те ж саме буває при загущенні рослин. Якщо з’явився пустоцвіт, постарайтеся не поливати огірки кілька днів поспіль. А якщо рослини прив’януть, збризкайте їх зверху водою, але не напоюйте досита.

У сучасних гібридів жіночий тип рослин обумовлений генетично і не залежить від зовнішнього середовища. Але й тут вас можуть чекати неприємності. Якщо у бджілозапилюваних гібридів утворяться тільки жіночі квітки, без запилення вони обпадають. У такому випадку до гібридів жіночого типу доводиться підсівати сорти-запильники: Муромський 36, Неросимий 40, Ніжинський та ін.

Тепла грядка

Непогані результати виходять при вирощуванні огірка в траншеях, заповнених виполотими бур’янами, листям упереміш із землею та тирсою. Головне при вирощуванні огірка – забезпечити тепло та вільний доступ кисню до коренів.

07.05.2020



Рівне-Ракурс №10 від 07.05.2020p. 
На головну сторінку