Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №965 від 25.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

На Рівненщині розпочався перший етап аудиту земель

У районах Рівненщини розпочали роботу над детальним аналізом сільськогосподарських земель. Для цього запрацювали робочі групи, у складі яких – представники Держгеокадастру, поліції та податкової. Вони створені згідно розпорядження голови ОДА Віталія Коваля. Основна мета аудиту – детінізація землі.

«Ми детально проаналізували використання земель в ОТГ області і побачили, що є порушення. В першу чергу – відсутність правильно оформлених відносин між власниками та землекористувачами. Тому аудит земель – це, передусім, захист від рейдерства та виходу землі з «тіні», що дозволить наповнити місцеві бюджети. Оформлення навіть половини земель, що не використовуються, забезпечить збільшення надходжень до 15 млн грн», – зазначив голова ОДА Віталій Коваль під час наради із керівниками РДА.

Окрім того, аудит земель дозволить знайти резерви для поповнення бюджетів. Інвентаризація вплине й на розмір орендної виплати власникам паїв.

За результатами наради голова ОДА Віталій Коваль доручив районам проводити аудит поетапно, перший з яких – аналіз земель державної і комунальної власності.

Нагадаємо, на сьогодні понад 31 тис га земельних ділянок у Рівненській області Держгеокадастр передав у 32 ОТГ. З них лише трохи більше половини мають оформлене право комунальної власності. Зволікання з його реєстрацією призводить до втрат місцевих бюджетів, адже не надходять податки від оренди. Недоотриманню коштів на місцях сприяє і відсутність земельних торгів.

25.05.2020



Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2020p. 
На головну сторінку