Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №966 від 28.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як отримати гарний врожай солодкого перцю

Як отримати гарний врожай солодкого перцю

Перець введений у культуру 6 тисяч років тому в Центральній і Південній Америці. До нас перець потрапив наприкінці XVI століття, а загальне визнання завоював у середині XIX століття. З тих пір перець солодкий – одна з найулюбленіших овочевих культур у світі.

Поряд з томатом, картоплею і баклажаном перець належить до сімейства пасльонових. У дикій природі це багаторічний напівчагарник, але в культурі використовується як однолітня рослина.

Плоди перцю дуже багаті Р-активними речовинами (70-380 мг на 100 г сирої маси), містять значну кількість каротину (0,5-16,0 мг), вітамінів групи В (0,02-0,09 мг тіаміну, 0,02-0,1 мг рибофлавіну), фолієвої кислоти (1,3-2,9 мг на 100 г сухої маси), нікотинової кислоти (6-10 мг на 100 г сухої маси).

Розсада

Насіння перцю висівають на початку або середині березня, за 55-60 днів до висадження розсади в ґрунт. Більш ранній посів через недолік світла може привести до витягування розсади, формування тонких ламких пагонів і в результаті знизити врожай.

Насіння сіють у лотки (з наступною пікіровкою; відстань між рядами – 3-4 см) або в окремі горщики. Насіння зашпаровують у теплий вологий субстрат на глибину 1 см. Щоб запобігти пересиханню верхніх шарів ґрунту, посіви накривають поліетиленовою плівкою. Коли з’являться перші паростки, плівку знімають. У перші 3-4 дні після сходів температуру знижують до +18°С, надалі підтримують на рівні +25°С. У фазі одного справжнього листа рослини пікірують.

Розсаду підживлюють 2-3 рази з інтервалом в 10-12 днів. Перше підживлення виконуюють у фазі двох справжніх листочків, а у випадку пікіровки не раніше, ніж через 10-15 днів. У теплицю або відкритий ґрунт висаджують у віці 55-60 днів. До цього моменту рослини досягають 30-35 см у висоту. Перед посадкою розсаду рясно поливають.

Посадка та догляд

При підготовці ґрунту необхідно враховувати, що перець негативно реагує на свіжий гній, але добре озивається на внесення компосту. Рослини висаджують у ґрунт, коли середньодобова температура повітря досягне +13-15°С. Відстань між рослинами в ряді – 30-40 см, між рядами – 50-60 см. У спекотну погоду посадку виконувати небажано. У таких умовах рослини в’януть, а листочки засихають.

Перець не виносить заглиблення, тому розсаду саджають не глибше, ніж до перших справжніх листочків, у заздалегідь підготовлені политі лунки. Небезпечна і надмірно мілка посадка: частина верхніх коренів, не закритих у ґрунт, відмирає.

Перці дуже вимогливі до вологості ґрунту. При гарному зволоженні рослини краще переносять високі температури, зростає врожай, підвищується якість плодів. Необхідними є часті, але нерясні поливи, інакше можлива поява верхівкової гнилі. Рослини поливають у ранкові години тільки під корінь. Нерегулярні поливи в період плодоносіння викликають появу на плодах тріщин.

У міру росту рослини формують. Спочатку у перцю розвивається головне стебло. Лише після 10-12 листочка з’являється 2-4 бічних пагона. Залишають два найдужчих, які створять кістяк рослини, інші прищипують.

Коли пагони почнуть гілкуватися, у кожному розгалуженні в якості основного залишають найбільш розвинений і міцний пагін, а другий, більш слабкий, прищипують. Видаляють і першу квітку, у противному випадку ріст і розвиток рослини затримуються, а врожай знижується.

Щоб забезпечити доступ повітря до коренів, ґрунт у рядах і міжряддях необхідно рихлити, але не відразу після поливу, тому що це приведе до ущільнення ґрунту. Через близьке розташування коренів до поверхні ґрунту глибина розпушування повинна бути невеликою (6-8 см).

Щотижня перець підживлюють комплексно-мінеральними та органічними добривами у невеликій концентрації, краще у вигляді водяного розчину. Перший раз – через 15 днів після вкорінення розсади. Для цього використовують коров’як, розведений в 10 разів, з додаванням суперфосфату – по 20-30 г на 10 л суспензії. На 1 кв.м площі витрачають до 5 л суміші.

Основні правила вирощування:

1. Перець – досить примхлива культура. Найкраще відвести йому частину плівкової теплиці.

2. Купуючи розсаду, зверніть увагу на стебло – воно повинно бути міцним, а листя – темно-зеленим. Не купуйте розсаду з квітками та плодами: такі рослини добре плодоносити не будуть.

3. Розкладіть навколо рослин щільну, але легку мульчу – обрізки соломи або трави.

4. У суху погоду рясно поливайте, недолік вологи може викликати гіркий смак плодів.

5. При температурі вище +34°С квітки перцю обпадають, а листочки починають в’янути. Під час полуденної спеки рослини притінюють.

6. Блідий колір листя і повільний ріст рослин може свідчити про дефіцит елементів живлення. Спробуйте підживити перець компостним чаєм або коров’яком.

7. Обов’язково зрізуйте, а не зривайте плоди перцю з рослин.

8. Восени при загрозі заморозків зберіть всі плоди або висмикніть рослини цілком і підвісьте їх у сухому прохолодному місці до дозрівання плодів.

28.05.2020



Рівне-Ракурс №10 від 28.05.2020p. 
На головну сторінку