Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №208 від 06.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Cучасне оздоблення

Рідкі шпалери

Ще один вид оздоблювальних матеріалів, кращою основою для якого є олійна фарба, - це рідкі шпалери. Вперше вони з’явилися на початку 90-х років. А згодом стали хітом - привезені з Франції, Японії і Туреччини, вони вважалися мало не найпрестижнішим оздоблювальним матеріалом.

Рідкі шпалери - це зовні дрібна, білосніжна стружка. Продають її в картонних коробках. До їх складу входить сухий композиційний матеріал, просочений клеєм. Готують їх, додаючи до суміші теплу воду. Розведена водою маса має постояти хвилин 10-15 і набрякнути. До цієї маси додають барвник потрібного кольору, все перемішують - і шпалери готові для використання. Далі йде процес нанесення на стіни. При нанесенні композита можна використовувати шпатель, валик, пульверизатор з тиском 0,4-0,5 Мпа. Після висихання рідкі шпалери нагадують дрібний, але дуже твердий пінопласт. Вони екологічно чисті, мають звукопоглинаючі й теплоізоляційні властивості. У процесі нанесення на стіни їм можна надати малюнок, скориставшись накаткою. Рідкі шпалери принципово відрізняються від звичайних. По суті, це суміш з натуральних бавовняних чи целюлозних волокон барвників і клейового складу. Досить змішати вміст пакета з визначеною кількістю води - і «продукт готовий до вживання». Вибір кольорів надзвичайно великий - від білосніжного до ніжних весняних і яскравих літніх фарб. Якщо до складу суміші додані волокна шовку, рідкі шпалери виглядатимуть на стіні, як тканина.

Чим же кращі рідкі шпале-

ри? Насамперед, не вимагають ідеального вирівнювання стін, оскільки закривають невеликі тріщини та інші дефекти поверхні. Рідкі шпалери заповнюють щілини в місцях прилягання лиштв, плінтусів, рам, розеток і вимикачів. І не мають швів. Крім того, рідкі шпалери не збирають пил, мають чудову звукоізоляцію. І ще, що теж дуже важливо, - рідкі шпалери “дихають”. Наносячи їх на стіни, спершу до стіни прикріплюють рукою грудку шпалер, а потім валиком розкачують, як тісто, в різні боки. Зняти шпалери зі стіни можна, якщо їх намочити водою, потім можна знову нанести на стіну, розкатавши валиком. Наносити на стіну і знімати їх зі стіни можна кілька разів, головне, не вимити водою клей, що входить до складу рідких шпалер.

Однак рідкі шпалери мають не лише плюси. Наприклад, вони не підходять для обробки вологих приміщень, скажімо, ванних кімнат і кухонь, оскільки дуже легко всмоктують вологу. Втім, додаткове покриття акриловим чи латексним лаком дозволить зберегти зовнішній вигляд обробки і тут. Причому в приміщеннях з надто високою вологістю шпалери покривають двома шарами лаку, де вологість менша - одним. Як це відіб’ється на якісних характеристиках стін? Тепло- і звукоізоляційні властивості шпалер, звичайно, значно знизяться. Зате їх можна протирати вологою губкою. До того ж, така обробка прослугує довше, а при наступному ремонті знімати її не доведеться.

06.10.2005Юрій МАЙСТРОВИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 06.10.2005p. 
На головну сторінку