Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №968 від 11.06.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, чим підживлювати огірки

Кілька порад, чим підживлювати огірки

Для того щоб отримати багатий врожай здорових огірків, за ними потрібно правильно доглядати – посадити у спеціально підібраний для них ґрунт, поливати, обробляти від хвороб і шкідників.

А якщо ще й правильно підгодовувати рослини, то можна розраховувати на збільшення врожаю мінімум удвічі.

Першу підгодівлю розсади слід проводити не пізніше, ніж через 10-14 днів після появи сходів (за наявності утворених двох справжніх листочків). Краще за все використовувати для цього ЕМ-препарати – Байкал-ЕМ1, Екомік Урожайний, Сяйво (згідно з інструкцією). Наприклад, можна обприскувати сходи препаратом Байкал-ЕМ1 (5 мл на 5 л води) з інтервалом у 1-2 тижні.

Ефективні мікроорганізми, що містяться в ЕМ-препаратах, прискорюють розкладання органічних речовин у ґрунті, і рослини зможуть отримати необхідні елементи живлення у легкодоступній формі.

Крім цього, огірки можна підгодовувати й комплексним добривом для розсади, наприклад, Малишок, Джерельце або Здоровань (згідно з інструкцією).

Протягом сезону огірки потрібно підгодувати мінімум чотири рази: через два тижні після висадки розсади у ґрунт, під час бутонізації, під час квітнення і під час плодоношення.

Переїзд сіянців на нове «місце проживання» пов’язаний для них з новою порцією стресу, тому їх знову потрібно підгодувати. Але спершу дайте їм укоренитися (хоча б 7-10 днів) і не поспішайте вносити підживлення, якщо щось клали у лунку або закладали у грядку перед посадкою.

Для першого підживлення у 10 л води розчиняють 20 г аміачної селітри, 10 г сірчанокислого калію і 10 г суперфосфату. Розчин використовують з розрахунку 0,5 л на одну рослину. Підгодівлю проводять кореневу.

Мінеральні добрива можна замінити на органіку. Для насичення ґрунту азотом внесіть коров’як (1:10) або пташиний послід (1:20). А джерелом калію може стати деревна зола: розчиніть 1 л цієї речовини у 10 л води і підгодуйте цим розчином огірки, поливши їх під коріння.

Третій варіант – дріжджі. Для того щоб підгодувати розсаду огірків дріжджами, заздалегідь приготуйте настій: налийте у банку 2 л теплої води, додайте сухі дріжджі (30 г), 0,5 склянки цукру чи старого варення. Поставте у тепле місце для бродіння на 2-3 дні. Потім розчиніть склянку настою у 10 л води і підгодуйте сіянці.

Не захоплюйтеся дріжджовими підгодівлями! Попри відчутний результат, ґрунт від таких підживлень з часом стає бідним і кислим. Для того, щоб затягнути цей процес, перед застосуванням «погасіть» дріжджі деревною золою. Підгодовуйте огірки цим способом виключно за теплої погоди.

На етапі бутонізації важливо збільшити обсяг калію і фосфору. Тому на самому початку квітнення огірки підживлюють розчином з 30 г калійної селітри і 40 г суперфосфату на 10 л води. Під кожну рослину вносять по 1-1,5 л добрива.

Надалі у стадії квітнення огірки підгодовують п’ятиденним настоєм пташиного посліду у пропорції 1:20 або розчином коров’яку, приготованим з розрахунку 0,3-0,5 л на 10 л води. На одну рослину потрібно близько 1 л готового добрива.

Під час утворення зав’язей проводять кореневу підгодівлю розчином золи, виливаючи під кожну рослину по 0,5 л препарату. Сам розчин готують так: 0,5 кг попелу заливають 10 л гарячої води і настоюють протягом двох діб, потім настій перемішують і проціджують. Загалом проводять два таких підживлення з проміжком у 10 днів. При цьому важливо не поєднувати їх з внесенням інших добрив.

Також ефективне у цей час позакореневе підживлення огірків борною кислотою і марганцівкою. Для цього розчиніть у 10 л води 5 г борної кислоти і 10 кристалів марганцівки. Для залучення до рослин комах-запилювачів можна також додати 50 г цукру.

У період плодоношення підживлення спрямовані на правильне формування плодів. З цією метою під рослини вносять розчин з 1 ст. л. нітрофоски, розведеної у 10 л води.

Можна підгодувати огірки розчином калійної селітри, розвівши 25 г препарату у 10 л води.

Третій варіант добрива – трав’яний настій. У відро складають подрібнені трави (кропиву, полин, конюшину, інші бур’яни), заливають їх теплою водою і настоюють 7-10 днів, поки настій не припинить бродити. Готовий настій проціджують і перед використанням розводять водою у співвідношенні 1:5.

Якщо літо видалося прохолодним і середня температура ґрунту тривалий час не піднімається вище за 12° C, замість кореневої підгодівлі обприскуйте рослини по листю. Це потрібно зробити тричі протягом сезону – на початку квітнення, потім – на початку плодоношення і ближче до його кінця. Залежно від етапу розвитку огіркового стебла, дози добрив розрізняються. Особливо важливими є перші дві підгодівлі.

За похмурої погоди з досить низькою для літа температурою коріння рослин не здатне повною мірою засвоїти поживні речовини з ґрунту – у такий період доцільніше використовувати позакореневе внесення добрив.

11.06.2020



Рівне-Ракурс №10 від 11.06.2020p. 
На головну сторінку