Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №968 від 11.06.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що треба знати про повторний посів овочів

Що треба знати про повторний посів овочів

Влітку можна ще встигнути посіяти безліч смачних і корисних овочів, зелені, пряних трав. У вас звільнилося місце після ранніх культур? Не вистачило часу посіяти овочі навесні? Ви нікуди не запізнилися і навіть навпаки! Літо – саме час для посіву овочів, які влітку і ближче до осені ростуть набагато краще, ніж при весняному посіві.

Редис

Найулюбленіша культура початку літа. А все тому, що оптимальна температура для її вирощування 15-18°С. Це дозволяє отримати ранній урожай. Але абсолютно не дає вирощувати її влітку. До того ж редис – рослина короткого дня. Тобто формує коренеплід тільки навесні й восени, а влітку йде у стрілку.

На Півдні взагалі після 10 травня саджати більшість сортів не рекомендується, тому що більша частина зацвіте, замість формування коренеплодів.

Щоб повторно виростити редис, необхідно зробити три речі:

• спочатку підібрати сорти, здатні рости у спеку і не залежно від довжини дня;

• обладнати грядку дощувалками, щоб поливати дрібнокрапельним шляхом. Так зіб’ємо температуру, і редис буде без порожнеч;

• захистити від хрестоцвітної блішки, якої влітку повнісінько і вона за два-три дні може знищити сходи. Для цього відразу сходи обприскуємо. Потім обприскувати буде вже не можна – збирання врожаю через 30 днів! Далі відлякувати її можна тільки попелом.

Картопля

З картоплею простіше. Їй, навпаки, краще при літніх посадках. Єдина проблема – розбудити бульби. Для цього змішують сечовину з бурштиновою кислотою і таким розчином обприскують бульби. Або використовують готові стимулятори.

Друга причина менш щедрих урожаїв при літній посадці чим при весняній – дефіцит вологи. Зимовий запас вже закінчився, а значить, потрібно поливати частіше. Допоможе дощування, для чого розпилювачі рівномірно встановлюють на ділянці. Поливають доти, поки ґрунт не промокне на 50 см (перевіряють лопатою або буром, а можна метровими арматурами: пройшла на півметра – значить ґрунт промочили).

І ще один момент – колорадський жук. На молоді посадки він злетиться з усієї округи. Однією-двома обробками не обійтися, знадобиться три-чотири – залежно від препарату, що обрали. Обов’язково додаємо при обробках препарат від фітофтори.

І не забувайте: картопля – культура пухких ґрунтів. Чим частіші поливи – тим частіше розпушування.

Огірки

Безпроблемний овоч, росте у спеку відмінно. Єдине, що потрібно – полив. Влітку поливають два-три рази на тиждень, але невеликими нормами. Сіють кожні два тижні, щоб підстрахуватися від хвороб і бути завжди із зеленцями поза залежністю від погоди.

Щоб рідше поливати і зібрати гарний урожай, найкраще замульчувати ґрунт перегноєм або гноєм-сипцем.

Взагалі, без внесення органіки у будь-якому вигляді (сіно, солома, компост, гній, тирса і т.д.) багаті урожаї огірків отримати дуже складно.

Кабачки та патисони

Ці багаті калієм і іншими корисними для нас речовинами овочі можна сіяти навіть серед літа. І кабачки (цукіні) і патисони – рослини, які починають давати плоди протягом 45-55 днів. Тобто до осені вони просто «закидають» вас своїми смачними плодами. Вистачить і наїстися, і законсервувати, і заморозити, і друзів пригостити.

Патисони, як і кабачки, починають давати плоди протягом 45 днів. Їх м’якоть більш щільна та більш кремової консистенції, ніж у цукіні. І вирощувати їх так само просто.

11.06.2020



Рівне-Ракурс №10 від 11.06.2020p. 
На головну сторінку