Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №968 від 11.06.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

«Сміттєві» метри…

«Сміттєві» метри…

Відбулось. Перші легальні перевізники вивели на траси свої автобуси і громадяни змогли поїхати в інше місто чи навіть область…

Про те, що відкриття автобусного сполучення відбудеться на Рівненщині найближчими днями, ми писали тиждень тому. Пандемія пандемією, а жити якось треба. Зрозуміло, що дуже скоро відкриють санаторії, бази відпочинку та різного роду культурно-розважальні комплекси. Хоча, щодо останніх правильніше було сказати «легалізують». Також відкриють дитячі садочки, а старшокласники нарешті здадуть ЗНО. Така вимога економіки, і ще жодна країна в світі не змогла ігнорувати її закони.

Однак, частина реального сектору явно з карантину вже не вийде, або вийде лише частково. В першу чергу постраждає будівництво. На початку карантину автор зустрічався з одним із великих місцевих забудовників і був здивований впевненістю його в тому, що карантин будівельній галузі суттєво не зашкодить. «Заробітчани куплять квартири, відкриють нові магазини та створять фірмочки. Так що нова нерухомість від пандемії тільки виграє».

Сьогодні можна впевнено сказати – ринку нерухомості карантин завдав нищівного удару, від якого він може взагалі не оговтатись. Головною проблемою українського ринку нерухомості є самі українці, а точніше – наша тотальна бідність. Другою проблемою є державна політика, яка не дає можливості людям брати доступні іпотечні кредити. Під доступними кредитами в усіх цивілізованих країнах мається на увазі займи під 2-6 % річних на тридцять років. У нас такого і близько немає, а нинішня програма Уряду під 10?% з незрозумілими обсягами самих коштів і правилами їх видачі, виглядає спробою за гривню купити новий «Лексус». Третя проблема – це ті самі заробітчани, які замість того, щоб шикуватись в чергах біля пунктів продажу житла, шикуються в чергах до візових центрів і штурмують пункти пропуску на кордоні. Ну не бачать вони свого майбутнього в Україні і квадратні метри на батьківщині їм не потрібні. На жаль.

В перспективі крах будівельної галузі може плавно перейти глибоку депресію усієї економіки, адже це сотні тисяч нових безробітних по всій державі і величезні втрати бюджету. Тобто, якщо сьогодні центральна влада не почне рятувати ринок новобудов, викуповуючи «сміттєві» квадратні метри у забудовників, то вже завтра це буде робити пізно, бо галузь «ляже» і реанімація її буде дуже затратною справою, за яку заплатимо ми.

11.06.2020Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 11.06.2020p. 
На головну сторінку