Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №283 від 15.03.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Cito!

Юрій Ординський: “У нас немає служби порятунку “112”

Юрій Ординський: “У нас немає служби порятунку “112”

Чи не в кожному кінофільмі є сцена, де постраждалому надається невідкладна медична допомога, коли натужно виють сирени “швидкої”, а то й сідає медичний гелікоптер... Проте у повсякденному житті мало хто має уявлення, як правильно діяти, якщо на твоїх очах стався нещасний випадок: когось збив автомобіль, хтось раптово впав на землю та поламав руки-ноги або знепритомнів у громадському транспорті, чи просто лежить у парку на лаві. Здається, перше, що спадає на думку пересічному зачерствілому від проблем українському громадянинові: “О, п’яниця гепнувся, так йому й треба!..”.

Тим часом у сусідній Польщі відбулися II Міжнародні змагання швидкої допомоги, які щорічно ініціює інститут медичного рятівництва і в яких беруть участь бригади медиків чи не з усієї Європи. Узимку цього року Україну в цих випробуваннях гідно представили четверо студентів-шестикурсників Тернопільського державного медуніверситету, серед яких був рівнянин Юрій ОРДИНСЬКИЙ (на фото):

- У місті Щирк Шльонського воєводства за два дні змагань серед 40 команд із різних країн ми вибороли кубок за перше місце у конкурсі на фізичну витривалість з промовистою назвою “Камікадзе”. До фінішу прийшли за 4 хвилини 31 секунду, випередивши на 15 секунд команду, у складі якої були професійні рятувальники, спортсмени та досвідчені лікарі.

А умови конкурсу доволі складні: слалом на квадроциклі, в якому замість двигуна використовують двох учасників команди; далі підйом на 140 сходинок лижного трампліна; затим спуск слизькою мокрою гірською стежкою. Один із учасників нагорі набирає у шприц певну кількість ліків і біжить так, щоб їх не розлити. Інші, збігши вниз, переправляються через річку тросовою переправою. Як згадаю, аж дух перехоплює!

Крім цього, були й решта не менш відповідальних змагань (по три на день). Зокрема, надати першу допомогу умовному пацієнту, що впав з висоти, потрапив в автомобільну катастрофу, а також потопельнику. Або ще: надати першу допомогу при зупинці дихання й змусити легені працювати; провести серцеву реанімацію. У кожному випадку нам за лічені секунди треба було оцінити стан пацієнта, діючи блискавично та професійно.

А ще нам вручили відзнаку міністра охорони здоров’я Республіки Польща за кращий виступ серед іноземних команд швидкої медичної допомоги - кубок “Найкраща іноземна команда”. Ми були щасливі! Відразу надійшли пропозиції взяти участь у літніх змаганнях ШМД, які вже є традиційними у Польщі, Німеччині та Туреччині. Також іноземців приємно вражало й дивувало те, що ми, українські студенти, змагалися з ними на їхньому професійному рівні.

- Справді, молодці, випередили 40 європейських бригад! Це гарний досвід для молодого лікаря. Поїдеш далі змагатися?

- Думаю, що так, поїдемо. Бо після завойованих призових місць у нас почали з’являтися бажаючі допомогти команді матеріально. Того разу ми зіштовхнулися із проблемами знайти як стандартний європейський комплект медичного обладнання для оснащення карети ШМД, так і форму одягу для себе. В Україні досі нема стандартного медичного одягу для працівників “швидкої”. Ми дивилися на зразки форми європейських медиків в Інтернеті, також із Мережі брали різні інформаційні матеріали, хоча наші викладачі дають сильні теоретичні знання.

Знаєте, на відміну від нас, у європейській медицині давно розроблені ті ж таки стандарти та правила надання першої невідкладної допомоги потерпілому. Куди, найперше, входить і визначення безпечності місця події для життя самих медиків, далі фіксують кількість потерпілих, механізм ураження, також з’ясовується, хто викликав “швидку” та чи потрібні інші служби (рятувальники, поліція, технічні служби). А вже при транспортуванні в лікарню слід виконати детальне обстеження потерпілого з ніг до голови. Там, у цивілізовних країнах, високо цінується життя людини, до речі, як і життя самих лікарів.

- При волаючому травматизмі на розбитих українських автошляхах, якби постраждалі в ДТП вчасно отримували первинну медико-санітарну допомогу, то й дороги наші не рясніли би хрестами з віночками й не нагадували б міні-кладовища. Як ти думаєш, чому в нас немає схожих змагань, де б медпрацівники разом, приміром, з еменесниками вправлялися б у наданні невідкладної допомоги?

- Я переконаний, що давно пора реформувати систему надання швидкої та невідкладної меддопомоги. У перспективі говорять про службу “112”, а для цього потрібне, звісно ж, фінансування, без якого не буде високого рівня підготовки фахівців. На мою думку, вигадувати тут нічого не слід, а варто взяти стандарти надання допомоги в Європі та й усе - страхова медицина там уже давно поставила все на свої місця.

15.03.2007Ольга ЯРОШ

В Україні смертність від нещасних випадків становить, у середньому, 140-150 випадків на 100 тисяч населення на рік. Помирають люди, здебільшого, працездатного віку. У світі смертність від нещасних випадків, отруєнь і травм становить 97 чоловік на 100 тисяч населення. В Україні зі 100 постраждалих у ДТП гине 15-17 осіб, у той час як у країнах ЄЕС - 3-4, у США - 1-2 особи.



Рівне-Ракурс №10 від 15.03.2007p. 
На головну сторінку