Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №208 від 06.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Господарю “на замітку”

Визначаємо якість будматеріалу

Недовипалена цегла має блідо-рожевий або коричнюватий колір. Вона нетривка, дуже вбирає вологу. Застосовується там, де не піддається дії атмосферних опадів.

Червона цегла - обпалена добре, тверда й міцна; воду вбирає мало, при ударі видає чистий звук. Використовується для кладки стін, печей, камінів.

Цегла темно-бурого кольору (залізняк) дуже тверда, майже не вбирає воду і тому погано в’яжеться з розчином. Вона стійка до вологості й морозу.

Якість бутового каменю визначають ударом молотка: лункий звук іде від каменя хорошої якості, глухий - за наявності глини та інших порід. Від удару молотка бутовий камінь низьких марок розбивається вщент. Якщо шматки після насичення їх водою розбиваються на частини, то камінь вважається непридатним для викладання.

Шлак паливний, котельний вважають придатним для теплоізоляційного засипання і влаштування шлакоблочних стін, якщо він пролежав не менше року у підвалі (довше - краще, з нього будуть змиті й вивітрені шкідливі домішки). Кращим вважають паливний шлак з котелень.

Шифер азбесто-цементний. Для перевірки зі стосу слід брати третій лист зверху. Сухий лист хвилястого шиферу, покладений на рівну основу, витримує вагу людини й не розламується.

Покрівельна сталь (залізо). Якщо є іржа, то її можна зняти 5-10-процентним розчином технічної соляної кислоти з наступним ретельним промиванням водою і просушуванням. Слід дотримуватися правил безпеки!

06.10.2005За матеріалами преси



Рівне-Ракурс №10 від 06.10.2005p. 
На головну сторінку